Health & Pharma
Τέσσερις χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου ετησίως
Εάν δεν αναληφθεί αποφασιστική δράση, τα κρούσματα θα αυξηθούν, είπε η αρμόδια υπουργός Πόπη Κανάρη
Τέσσερις χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου ετησίως
Στην Κύπρο, με βάση το αρχείο καρκίνου, έχουμε περίπου 4.000 νέα περιστατικά τον χρόνο και «εάν δεν αναληφθεί αποφασιστική δράση, τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν κατά 24% έως το 2035, καθιστώντας τον καρκίνο την κύρια αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η αναφορά έγινε από την υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη, σε χαιρετισμό της στο 1ο Φόρουμ Ογκολογίας που πραγματοποίησε το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.

Το πληθυσμιακό πρόγραμμα ελέγχου του μαστού για τις γυναίκες έχει επεκταθεί και καλύπτει τις ηλικίες 45-74 ετών. Επίσης, προωθείται το πληθυσμιακό πρόγραμμα για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας 50-74 ετών, όπως και το αντίστοιχο για τον καρκίνο του προστάτη.

Για την ανακουφιστική φροντίδα υγείας η Πόπη Κανάρη αναφέρθηκε στην ένταξη μέσω του ΓεΣΥ, υπηρεσιών ιδρυματικής ανακουφιστικής φροντίδας και της κατ’ οίκον ανακουφιστικής φροντίδας.

Σημείωσε ακόμα ότι, πρώτο μέλημα του Υπουργείου Υγείας είναι οι ασθενείς με καρκίνο «που εξακολουθούν να δίνουν με αξιοπρέπεια τη μάχη με την αρρώστια», να αισθάνονται ότι η Πολιτεία μπορεί να εγγυηθεί την αξιόπιστη, ποιοτική και αποτελεσματική φροντίδα τους.
 

  • Πόπη Κανάρη
  • καρκίνος
  • υγεία