Build
Τα κρίσιμα σημεία της έρευνας που άρχισε για το ΟΑΚΑ
Ποια η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο ερώτημα, πότε θα επαναλειτουργήσει
Τα κρίσιμα σημεία της έρευνας που άρχισε για το ΟΑΚΑ
Αρχίζει η έρευνα της εισαγγελίας πρωτοδικών για τη στατικότητα του ΟΑΚΑ, με την έκθεση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το στέγαστρο Καλατράβα να προκαλεί πλήθος ερωτημάτων που μέχρι τώρα μένουν αναπάντητα, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση για επ’ αόριστο κλείσιμο.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο ανέλαβε δεύτερη μελέτη, ενώ ο εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης θα ερευνήσει σε βάθος πενταετίας το θέμα της συντήρησης των εγκαταστάσεων με διερευνώμενα αδικήματα, μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Τα κρίσιμα σημεία της έρευνας είναι:

-    Ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση και αν τηρήθηκαν.
-    Αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους.
-    Γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε.

Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο τα προβλήματα, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να σημειώνει πως «είχε αφεθεί στην τύχη του για δύο δεκαετίες και αυτό ακριβώς αλλάζουμε».

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού και εγκαταστάσεων, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε η εκκένωση των δύο σταδίων, όπου υπήρχαν πάνω από 1.000 αθλητές του μπριτζ οι οποίοι συμμετείχαν σε πανελλήνιους αγώνες και απομακρύνθηκαν.

Τα στέγαστρα του Καλατράβα, όταν το 2004 κατασκευάστηκαν δεν είχαν οικοδομική άδεια ενώ από τότε δεν είχε γίνει συντήρηση. Το 2013 με νόμο εκδόθηκε η άδεια και έκτοτε έγιναν άλλες δύο προσπάθειες ώστε να γίνουν διεθνείς διαγωνισμοί για να βρεθεί ανάδοχος για τη συντήρησή τους, χωρίς ωστόσο αυτοί οι διαγωνισμοί να ολοκληρωθούν ποτέ.

Δεν πρόκειται για λουκέτο στο ΟΑΚΑ, αλλά για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του, είπε ο αναπληρωτής υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με τη στατικότητα των στεγάστρων Καλατράβα. Ακόμα έκανε γνωστό ότι έχει μεταφερθεί στο ΤΕΕ όλη η μελέτη για να δουν εκ νέου αναλυτικά τα επίμαχα σημεία της.

Για τον χρόνο επαναλειτουργίας είπε ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει και πρόσθεσε: «Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Είναι το εμβληματικό στάδιο της χώρας μας, είναι η καρδιά του αθλητισμού, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, θα βάλουμε όλα τα δυνατά μας για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατό με μία προϋπόθεση: θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

  • ΟΑΚΑ
  • στέγαστρα Καλατράβα