Retail
Εντοπίστηκε η διαδρομή τουρκικών ντοματών αλλά όχι πού πωλούνται ως κυπριακές
Νομότυπη η εισαγωγή αποφάνθηκε το Τμήμα Γεωργίας, εξετάζοντας δελτία αποστολής και τιμολόγια
Εντοπίστηκε η διαδρομή τουρκικών ντοματών αλλά όχι πού πωλούνται ως κυπριακές
Δεν κατέστη δυνατός, από πλευράς του Τμήματος Γεωργίας, ο εντοπισμός στο λιανικό εμπόριο, των εισαγόμενων ντοματών που τοποθετήθηκαν σε κασόνια ντόπιου συνεταιρισμού παραγωγών, από την εταιρεία που τα έφερε στην Κύπρο. Προφανώς για να πωληθούν ως κυπριακές παρότι είναι τουρκικές.

Για το συγκεκριμένο θέμα, που ανέδειξε η «Αλήθεια» (4/10), αντέδρασε έντονα ο Παναγροτικός καθώς προέβη σε καταγγελία για συγκεκριμένο περιστατικό, ζητώντας τη διεξαγωγή ελέγχου από το αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα.

Επιβεβαιώθηκε λοιπόν πως η χώρα προέλευση του προϊόντος είναι η Τουρκία, καθώς το Τμήμα Γεωργίας έχει τη δυνατότητα εντοπισμού όλων των εισαγόμενων ποσοτήτων γεωργικών προϊόντων που καταφθάνουν στο λιμάνι Λεμεσού. Το σύστημα γνωστοποίησης οδήγησε το αρμόδιο τμήμα στον εντοπισμό της διαδρομής του επίμαχου φορτίου ντοματών.

Διενεργήθηκαν οι απαιτούμενοι έλεγχοι στον εισαγωγέα και στα σημεία πώλησης, εξετάστηκαν τα δελτία αποστολής, τα τιμολόγια και διαπιστώθηκε πως η εισαγωγή έγινε νομότυπα. Καθότι το προϊόν εισήχθη αρχικά στην Ελλάδα με τακτοποιημένους δασμούς και με αναγραφόμενη χώρα προέλευσης την Τουρκία, μπορεί ελεύθερα να διακινηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Τμήμα Γεωργίας ωστόσο, δεν έχει στοιχεία αν το συγκεκριμένο φορτίο πωλείται ως κυπριακό, ζητώντας από τον οποιονδήποτε έχει πληροφορίες να τις καταθέσει. Εγχείρημα που δεν είναι εύκολο αν οι ξεχασμένες ετικέτες που πρόδιδαν τα στοιχεία εισαγωγής και προέλευσης, έχουν αφαιρεθεί πριν οι ντομάτες βρεθούν στα ράφια.

  • ντομάτες
  • εισαγωγές
  • τουρκικά προϊόντα
  • Τμήμα Γεωργίας
  • Παναγροτικός