Economy
Μακράν πρώτο το λαθρεμπόριο καπνού, μια ανοικτή οικονομική πληγή
Στο νούμερο δύο των κατασχέσεων από τα κατεχόμενα βρίσκονται τα καύσιμα, με 6.500 λίτρα, από τον Ιανουάριο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, να έχουν οδηγεί προς καταστροφή
Μακράν πρώτο το λαθρεμπόριο καπνού, μια ανοικτή οικονομική πληγή
Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει το λαθρεμπόριο καπνού, τσιγάρων, προϊόντων θέρμανσης καπνού και ναργιλέ από τα κατεχόμενα. Τη μεγαλύτερη πηγή τροφοδότησης μιας άκρως κερδοφόρας επιχείρησης με τζίρο εκατομμυρίων ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων όμως ξεφεύγει των φορολογικών ραντάρ του κράτους.

Στα σημεία διέλευσης, όπου υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία, οι απόπειρες για λαθραία μεταφορά καπνικών, τις οποίες απέτρεψαν τελωνειακοί λειτουργοί, βρίσκονται μακράν στην πρώτη θέση. Γεγονός όμως που δεν λειτουργεί αποτρεπτικά καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα περιστατικά καταγράφουν ανοδική πορεία.

Γεγονός που αντανακλά τη -μεγαλύτερη- έκταση του φαινομένου, αν λάβουμε επίσης υπόψη πως εξονυχιστικοί έλεγχοι στα οδοφράγματα δεν είναι εφικτό να διεξάγονται σε ποσοστό 100% και 24ώρες το 24ωρο, σε όλους όσοι είτε επιστρέφουν είτε περνούν προς τις ελεύθερες περιοχές. Χωρίς να υπολογίζονται ενδεχόμενες πρακτικές λαθρεμπορίου σε τυφλά σημεία της γραμμής καταπαύσεως του πυρός.

 «Ναι, υπάρχει πρόβλημα με το λαθρεμπόριο καπνού από τα κατεχόμενα και είναι έντονο», μας δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Τελωνείου, Γιώργος Κωνσταντίνου. Παρότι ο κανονισμός για το εμπόριο της Πράσινης Γραμμής επιτρέπει ως μέγιστη αγορά από τα κατεχόμενα, τα 40 τσιγάρα ανά ενήλικο άτομο, πολλοί που πιάστηκαν στα πράσα να παραβιάζουν το όριο ήταν φορτωμένοι με τα πάντα.

Προορισμός και η Αγγλία
Πάρα πολλοί επιχειρούν να ξεγελάσουν τους τελωνειακούς λειτουργούς κρύβοντας ή καμουφλάροντας καπνικά προϊόντα σε όλα τα μέρη του οχήματος ή των αποσκευών τους. Ακόμα και για να τα βγάλουν εκτός Κύπρου. «Τελευταία έχουν παρατηρηθεί ενέργειες για λαθραία μεταφορά ποσοτήτων τσιγάρων και καπνικών προϊόντων στην Αγγλία, όπως με το πρόσφατο περιστατικό που εντοπίσαμε στο αεροδρόμιο Πάφου», μας ανέφερε ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

«80% από τα κατεχόμενα»
Αξίζει να θυμηθούμε τη δήλωση που είχε κάνει πέρυσι στην «Αλήθεια», ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ότι «το 80% των καπνικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά μας προέρχονται από τα κατεχόμενα». Μια ανοικτή πληγή για την οικονομία και συνάμα παραδοχή που προβληματίζει καθώς για να μας ανάβει τον ναργιλέ το λαθρεμπόριο, πάει να πει πως το φαινόμενο χρονίζει επειδή υπάρχει πρόσφορο έδαφος.

Στο νούμερο δύο της λίστας του λαθρεμπορίου βλέπουμε τα καύσιμα. Όπως μας εξήγησε ο εκπρόσωπος του Τελωνείου, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του τμήματος πως δεν επιτρέπεται η μετάβαση στα κατεχόμενα για γέμισμα μπιτονιού 10 λίτρων, καταγράφηκε μείωση των ποσοτήτων που κατασχέθηκαν στα σημεία διέλευσης. Συνέτεινε επίσης η εντατικοποίηση των ελέγχων σε φορτηγά και εμπορικά οχήματα, σημείωσε.

Δαπανηρή η καταστροφή
Από την αρχή του έτους, έως και τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη, είχαν κατασχεθεί στα οδοφράγματα γύρω στα 6.500 λίτρα καυσίμων από τα κατεχόμενα. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αποθήκευσής τους, οδηγούνται προς καταστροφή σε χώρο εντός των ελεύθερων περιοχών, όπως μας ανέφερε ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Η διαδικασία είναι δαπανηρή και για την κάλυψή της υπολογίζεται μέρος από τα 4 ευρώ πρόστιμο ανά λίτρο που επιβάλλεται σε όσους κρίνει το Τελωνείο πως επιχείρησαν να περάσουν τουρκικά καύσιμα για εμπορική χρήση.

Παράδοξο με το χαλλούμι
Στην τρίτη θέση του καταλόγου με τις ποσότητες που εντόπισαν και κατάσχεσαν τελωνειακοί λειτουργοί βρίσκονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μεταξύ των οποίων και τα χαλλούμια. Παρότι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσαν πως βλέπουν το χαλλούμι σαν ένα μίνι εργαστήρι επαναπροσέγγισης και κοινής ανάπτυξης των δύο κοινοτήτων, πιστοποιώντας μάλιστα με το ΠΟΠ και Τουρκοκύπριους παραγωγούς, το παράδοξο είναι πως το προϊόν δεν καλύπτεται από τον κανονισμό για το εμπόριο της Πράσινης Γραμμής. Τον οποίο η ίδια η ΕΕ εγκρίνει.
 

  • λαθρεμπόριο
  • λαθρεμπόριο καπνού
  • τσιγάρα
  • ναργιλές
  • καπνός