Retail
Παντοπωλεία με drones σε αγροτικές περιοχές της Γερμανίας
Δύο πιλοτικά προγράμματα διερευνούν εάν αυτή είναι η λύση του προβλήματος
Παντοπωλεία με drones σε αγροτικές περιοχές της Γερμανίας
Σε πολλές αγροτικές περιοχές της Γερμανίας δεν βρίσκει κανείς τόσο εύκολα παντοπωλεία, όπως υπήρχαν στην παλαιότερή τους μορφή, όταν μπορούσε κανείς να προμηθευθεί εκεί βασικά είδη όπως φρέσκο ψωμί, γάλα, τυρί ή λαχανικά. Πολλά τέτοια καταστήματα έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

Ειδικά όσοι άνθρωποι δεν έχουν αμάξι πρέπει να ταλαιπωρηθούν αρκετά για να προμηθευτούν τα απαραίτητα. Δύο πιλοτικά προγράμματα τώρα θέλουν να διερευνήσουν εάν τα drones θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη λύση αυτού του προβλήματος.

Το «Urban Rural Drone» στεγάζεται στον δήμο Βουστερχάουζεν του Βρανδεμβούργου. Στόχος του προγράμματος είναι να ελεγχθεί εάν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι κατάλληλα για τη μεταφορά τροφίμων και ειδών καθημερινής χρήσης σε απομακρυσμένες περιοχές. Οι πρώτες πτήσεις μάλιστα αναμένονται να ξεκινήσουν την ερχόμενη άνοιξη. Το πρόγραμμα γίνεται  με την υποστήριξη του ομοσπονδιακού υπουργείου για γεωργικά θέματα.

Το δεύτερο πρόγραμμα ονομάζεται «Drolex» και ξεκίνησε στο Μίχελστατ της Έσσης. Έχοντας την υποστήριξη του ομοσπονδιακού υπουργείου μεταφορών, στόχος του είναι και η βελτίωση του τοπικού ανεφοδιασμού. Η λέξη «Drolex» προέρχεται από το «Drone Cargo Bike Express Delivery». Οι ιθύνοντες επιθυμούν να συνδυάσουν τη μεταφορά εμπορευμάτων με ποδήλατο μαζί με drone.

Ο επιστήμονας Βίνφριντ Έμπερχαρντ ερευνά το θέμα των συνθηκών διαβίωσης και του ανεφοδιασμού σε αγροτικές περιοχές. Εργάζεται στο Ινστιτούτο φον Τύνεν, στο Μπράουνσβαϊγκ. Διατυπώνει πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα στη συνέντευξη του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων όπως πόσο υψηλά είναι τα έξοδα παράδοσης και εάν αυτό το δίκτυο παράδοσης θα είναι οικονομικό.

Επίσης τεχνικά ζητήματα, όπως η εμβέλεια του drone και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, για παράδειγμα ισχυροί άνεμοι, πρέπει να διευκρινιστούν σύμφωνα με τον ίδιο. «Το κιβώτιο έχει περιορισμένη χωρητικότητα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στα συνολικά ψώνια ενός νοικοκυριού».

Ταυτόχρονα αναφέρει και το ζήτημα αποδοχής των πτήσεων με drone από τον πληθυσμό. Συνολικά βλέπει περισσότερες προκλήσεις παρά ευκαιρίες μέχρι στιγμής. Αλλά ωστόσο θεωρεί πως ο τρόπος αυτός πρέπει να δοκιμαστεί.

Πηγή: Deutsche Welle
 

  • drones
  • παντοπωλεία
  • Γερμανία
  • λιανικό εμπόριο