Business Tech
Άναψε πράσινο η Κίνα σε εταιρεία για τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις αεροταξί
Το αυτόνομο EH216-S δύο επιβατών εξασφάλισε το πρώτο πιστοποιητικό της χώρας, αποκτώντας πλεονεκτήματα πρώτης κίνησης έναντι ΗΠΑ και Γερμανίας
Άναψε πράσινο η Κίνα σε εταιρεία για τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις αεροταξί
Η Κίνα πιστοποίησε την εταιρεία EHang Holdings για να αρχίσει τις δοκιμαστικές δραστηριότητες αεροταξί. Ένα αποφασιστικό βήμα προς τον στόχο της εταιρείας να λανσάρει την πρώτη εμπορική υπηρεσία στον κόσμο χρησιμοποιώντας το φουτουριστικό ιπτάμενο σκάφος με τη βοήθεια μιας ισχυρής μπαταρίας.

Την Παρασκευή (13/10) η μετοχή της EHang σημείωσε τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια άνοδο για φέτος αφότου η εταιρεία δήλωσε ότι το αυτόνομο EH216-S δύο επιβατών εξασφάλισε το πρώτο πιστοποιητικό της Κίνας για την αξιοπλοΐα του, από τις ρυθμιστικές αρχές. Αυτό θα επιτρέψει στην εταιρεία με έδρα το Γκουανγκζού του Γκουανγκντόνγκ να συνεργαστεί με τοπικούς εταίρους και να πραγματοποιήσει εναέριες περιηγήσεις σε γραφικές τοποθεσίες.

Το EH216-S, με τιμή 2,16 εκατομμύρια γιουάν (300.000 δολάρια), έχει οκτώ βραχίονες που προεξέχουν από το κέντρο του εξοπλισμένους με 16 έλικες και ο καθένας από αυτούς διαθέτει τον δικό του ηλεκτρικό κινητήρα. Μπορεί να ταξιδέψει με περίπου 100 χιλιόμετρα την ώρα για 25 λεπτά, σύμφωνα με την EHang, η οποία αρνήθηκε να πει πόσο μπορεί να κοστίσει μια περιήγηση με ιπτάμενο ταξί.

Η κίνηση της Παρασκευής από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας δίνει στην EHang ένα δυνητικό πλεονέκτημα έναντι ενός πολυπληθούς πεδίου ανταγωνιστών της στις ΗΠΑ και την Ευρώπη που προσπαθούν κι αυτοί για την τήρηση αυστηρών οδηγιών πιστοποίησης και τη λήψη ανάλογων πιστοποιητικών.

Τα εναέρια ταξί που βρίσκονται υπό ανάπτυξη χρησιμοποιούν πολλές νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων μπαταριών για την τροφοδοσία του σκάφους και καινοτόμων υλικών, που τα καθιστούν πιο περίπλοκα για την αξιολόγηση των ρυθμιστικών αρχών.

«Η απόκτηση πιστοποιητικού σημαίνει ότι έχουμε ένα εισιτήριο για να καταστούμε κερδοφόροι», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της EHang, Χου Χουαζί. «Μας δίνει επίσης πλεονεκτήματα πρώτης κίνησης σε σύγκριση με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Η μετοχή της EHang σημείωσε άνοδο έως και κατά 51% από το τελευταίο κλείσιμο στις 6 Οκτωβρίου, με το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο κέρδος τους από τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ η αξία της εταιρείας αποτιμάται σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Οι προγραμματιστές των λεγόμενων eVTOL, ή ηλεκτρικών οχημάτων κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, έχουν βιώσει αρκετές αποτυχίες που υπογραμμίζουν τις προκλήσεις ασφάλειας που συνεπάγεται ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία των αεροταξί.

Άλλες εταιρείες που στοχεύουν στην πιστοποίηση βραχυπρόθεσμα είναι οι Joby Aviation Inc. και Archer Aviation Inc. στις ΗΠΑ και η γερμανική Volocopter Gmbh, η οποία στοχεύει να λειτουργήσει μια σχετική υπηρεσία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το επόμενο έτος.

Τα αρχικά μοντέλα από καθεμία από αυτές τις εταιρείες απαιτούν πιλότο, σε αντίθεση με το EH216-S. Η Archer συνεργάζεται με τη θυγατρική Wisk της Boeing Co. για τη μελλοντική τεχνολογία αυτόνομων πτήσεων.

Πηγή: ΟΤ

  • EHang
  • αεροταξί
  • Κίνα