Economy
Park and ride σε δύο αυτοκινητόδρομους το αμέσως επόμενο project
Έρχονται διαδρομές από Λεμεσό και Λάρνακα προς το στάδιο ΓΣΠ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Park and ride σε δύο αυτοκινητόδρομους το αμέσως επόμενο project
Είσαι κάτοικος Λεμεσού ή Λάρνακας, εργάζεσαι ή σπουδάζεις στην πρωτεύουσα και βλέπεις την υπομονή σου να εξαντλείται κάθε πρωί που το όχημά σου γίνεται ένα με την ατέλειωτη ουρά χιλιομέτρων με κατεύθυνση προς τα Φώτα Καλησπέρα; Σύντομα, αναμένεται να έχεις μια εναλλακτική λύση.

Μια επιλογή που υπόσχεται να σε απαλλάξει από αυτό τον μπελά και να σε συμφέρει οικονομικά. Η διασύνδεση των δύο πόλεων με τη Λευκωσία, όχι με τη μορφή που γίνεται σήμερα αλλά ως επιπρόσθετη υπηρεσία park and ride είναι το αμέσως επόμενο project του Υπουργείου Μεταφορών και της εταιρείας λεωφορείων Intercity, στο πλαίσιο των ενεργειών που αποσκοπούν στη μείωση των οχημάτων στους δρόμους κατά τις ώρες αιχμής και στην προσέλκυση περισσότερων πολιτών στο δημόσιο μεταφορικό μέσο.

Ο σχεδιασμός είχε ανακοινωθεί πέρυσι και γίνονται ενέργειες ώστε να υλοποιηθεί εντός του έτους. Προνοεί τη μετάβαση από τη Λεμεσό και τη Λάρνακα προς την πρωτεύουσα, μετ’ επιστροφής, με καινούργια λεωφορεία της αναδόχου εταιρείας Intercity και στοχεύει να εξυπηρετήσει εργαζόμενους και φοιτητές, οι οποίοι κουράστηκαν με το κυκλοφοριακό χάος και το υψηλό κόστος των καυσίμων κίνησης.

Στο κυνήγι συμφωνιών
Το ερώτημα, πότε ακριβώς θα εκκινήσει η νέα υπηρεσία δεν έχει ακόμα απαντηθεί καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια επίτευξης συμφωνιών για περισσότερους χώρους στάθμευσης σε συγκεκριμένα σημεία της Λάρνακας και της Λεμεσού. Η αρχική επιδίωξη των αρμοδίων του υπουργείου Μεταφορών ήταν να διευθετηθούν τα πάντα ως τα τέλη του τρέχοντος μηνός όμως πολύ πιθανόν να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Τρεις οι εκκρεμότητες
Οι λόγοι είναι τρεις: Η αναμονή για την παραλαβή από πλευράς της Intercity όλων των καινούργιων λεωφορείων που κλήθηκε να διαθέσει για τη νέα υπηρεσία, η εξεύρεση περισσότερων οδηγών, καθώς επίσης το γεγονός ότι απαιτείται διαβούλευση με τους διαχειριστές των σταδίων Άλφαμεγα, Τσίρειο και ΓΣΖ, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι εφικτή από κάθε άποψη η εξασφάλιση συγκεκριμένου αριθμού θέσεων στάθμευσης για τη λειτουργία του park and ride.

Οι χώροι στη Λεμεσό
Σε ότι αφορά στη Λεμεσό, έχουν ήδη εντοπιστεί δύο χώροι για την στάθμευση των ιδιωτικών οχημάτων, αποκλειστικά για όσους θα επιβιβάζονται σε λεωφορείο της Intercity για τη χρήση του park and ride. Πρόκειται για ένα σημείο στην περιοχή της Χαβούζας και άλλο ένα στον Άγιο Τύχωνα, που βρίσκονται πολύ κοντά στον αυτοκινητόδρομο.

Ο βόρειος πονοκέφαλος
Οι αρμόδιοι του έργου έχουν διαπιστώσει πως είναι περισσότερες οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν ώστε να καταστεί εφικτή μια αισθητή μείωση του αριθμού των οχημάτων που παραλύουν τις οδικές αρτηρίες κάθε πρωί, από τα βόρεια προάστια της Λεμεσού, με νότια κατεύθυνση. Το ψάξιμο για εξεύρεση χώρου στάθμευσης για park and ride, βόρεια του αυτοκινητόδρομου, αλλά και ενός δρόμου που θα εγγυάται ταχύτερο αποτέλεσμα, μέχρι τώρα δεν έχει φέρει αποτέλεσμα.

Απίστευτη ταλαιπωρία
Συνεχίζεται ωστόσο η προσπάθεια για αύξηση των χώρων στάθμευσης για το park and ride, καθώς και ενός εναλλακτικού δρομολογίου για τα λεωφορεία ώστε να εξυπηρετηθούν και οι πολίτες που διαμένουν βόρεια του αυτοκινητόδρομου. Ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Αγία Φύλα, η Μέσα Γειτονιά και ο Άγιος Αθανάσιος, όπου βιώνουν απίστευτη ταλαιπωρία κάθε πρωί ακόμα και για να προσεγγίσουν τους κυκλικούς κόμβους κάτω από τον αυτοκινητόδρομο. Στα επίμαχα σημεία του οδικού δικτύου υπάρχουν δυσκολίες για την εφαρμογή λωρίδας για λεωφορεία.

Η στάθμευση στη Λάρνακα
Για τη Λάρνακα, το σχέδιο για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα προνοεί ένα χώρο στάθμευσης στην περιοχή της Ριζοελιάς, ο οποίος έχει εντοπιστεί αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμος να υποδεχθεί οχήματα. Για να εξυπηρετηθεί μεγαλύτερος αριθμός κατοίκων δήμων και κοινοτήτων της επαρχίας, συμπεριλήφθηκε σημείο για πάρκινγκ και στην περιοχή του Καλού Χωριού.

Σύνδεση με Pame express
Οι τερματικές στάσεις των λεωφορείων της Intercity που θα εκτελούν τα υπεραστικά δρομολόγια του park and ride από Λεμεσό και Λάρνακα, με τα υφιστάμενα δεδομένα, θα είναι δύο: Η πρώτη, στον χώρο στάθμευση του σταδίου ΓΣΠ, από όπου οι επιβάτες θα χρησιμοποιούν ακολούθως τη δωρεάν υπηρεσία pame express (με λεωφορεία της Cyprus Public Transport) για τη μετάβασή τους στη Λευκωσία. Η δεύτερη θα είναι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ενδεχομένως με εισιτήριο
Αξίζει να σημειωθεί πως επί του παρόντος δεν έχει λεχθεί από πλευράς υπουργείου Μεταφορών αν θα προσφέρεται δωρεάν η υπεραστική υπηρεσία του park and ride όταν θα τεθεί σε λειτουργία. Βάσει πληροφοριών, υπάρχει το ενδεχόμενο να αποφασιστεί όπως οι επιβάτες κληθούν να πληρώνουν εισιτήριο, λογικά σε σαφώς πιο δελεαστική τιμή σε σχέση με το κόστος καυσίμων που επωμίζονται για το πήγαινε έλα με ιδιωτικό όχημα.
 

  • park and ride
  • Intercity Buses
  • κυκλοφοριακό