Business Tech
Είδε τη διαφήμιση και κινήθηκε νομικά η Σκάρλετ Γιοχάνσον
«Δεν παίρνουμε αυτά τα πράγματα ελαφρά», δήλωσε ο δικηγόρος της, Κέβιν Γιορν, στο Variety
Είδε τη διαφήμιση και κινήθηκε νομικά η Σκάρλετ Γιοχάνσον
Η Σκάρλετ Γιοχάνσον έχει κινηθεί νομικά εναντίον μιας εφαρμογής AI που χρησιμοποίησε το όνομά της και την εικόνα της σε μια διαφήμιση διάρκειας 22 δευτερολέπτων που δημιουργήθηκε από AI χωρίς την άδειά της και δημοσιεύτηκε στο X (πρώην Twitter).


Η διαφήμιση, από μια εφαρμογή δημιουργίας εικόνων που ονομάζεται Lisa AI: 90’s Yearbook & Avatar, χρησιμοποίησε πραγματικό υλικό της Σκάρλετ Γιοχάνσον για να δημιουργήσει μια ψεύτικη εικόνα και διάλογο γι’ αυτήν.

Οι εκπρόσωποι της 38χρονης ηθοποιού επιβεβαίωσαν στο περιοδικό Variety ότι έγιναν οι κατάλληλες νομικές ενέργειες. «Δεν παίρνουμε αυτά τα πράγματα ελαφρά. Σύμφωνα με τη συνήθη πορεία μας σε αυτές τις συνθήκες, θα το αντιμετωπίσουμε με όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε», είπε ο δικηγόρος της, Κέβιν Γιορν, στο Variety. Έκτοτε η διαφήμιση αποσύρθηκε.

Το βίντεο, που αξιολογήθηκε από το Variety, ξεκινούσε με κλιπ από τα γυρίσματα της ταινίας της Marvel Black Widow. «Τι τρέχει παιδιά; Είμαι η Σκάρλετ και θέλω να έρθεις μαζί μου» λέει, προτού η οθόνη δείξει φωτογραφίες που δημιουργούνται από AI που της μοιάζουν. Μια φωνή που μιμείται την ηθοποιό συνεχίζει να μιλάει για να προωθήσει την εφαρμογή: «Δεν περιορίζεται μόνο στα avatars. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε εικόνες με κείμενα, ακόμη και τα βίντεό σας με τεχνητή νοημοσύνη. Νομίζω ότι δεν πρέπει να το χάσετε», λέει η ψεύτικη αφήγηση.

Τα ψιλά γράμματα κάτω από τη διαφήμιση έγραφαν: «Εικόνες που παράγονται από τη Lisa AI. Δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το άτομο». Πολλές εφαρμογές της Lisa AI παραμένουν στο App Store και στο Google Play.

Και άλλα κρούσματα
Η Γιοχάνσον δεν είναι η μόνη ηθοποιός που μίλησε δημόσια κατά της χρήσης του ονόματός της και των εικόνων της από τεχνητή νοημοσύνη. Τον περασμένο μήνα, ο Τομ Χανκς μπήκε στο Instagram για να προειδοποιήσει τους θαυμαστές σχετικά με ένα οδοντιατρικό ασφαλιστικό σχέδιο που χρησιμοποιούσε μια εικόνα του που δημιουργήθηκε από AI για το διαφημιστικό τους βίντεο. «Προσοχή! Δεν έχω καμία σχέση με αυτό», έγραψε στην ανάρτηση του στο Instagram.

Και αρκετοί συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένης της κωμικής Σάρα Σίλβερμαν, μήνυσαν τον προγραμματιστή του ChatGPT OpenAI και τη μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων λόγω ισχυρισμών ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους εκπαιδεύτηκαν στη δουλειά τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
 

  • Σκάρλετ Γιοχάνσον
  • Marvel
  • Black Widow
  • τεχνητή νοημοσύνη