Build
Πτώχευσε "γίγαντας" της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ
Η WeWork κάνει αίτηση για πτώχευση σηματοδοτώντας την κρίση στα εμπορικά ακίνητα
Πτώχευσε

Η κρίση ακινήτων δεν πλήττει μόνο την Κίνα, αλλά φαίνεται να έχει παγκόσμιες διαστάσεις και «χτυπάει την πόρτα» και των ΗΠΑ, καθώς ο χειμαζόμενος γίγαντας ακινήτων WeWork υπέβαλε αίτηση πτώχευσης βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας.

Η διαπραγμάτευση σταμάτησε για τις μετοχές της WeWork ενόψει του ανοίγματος του χρηματιστηρίου πρωί της Δευτέρας. Εκείνη την στιγμή, η μετοχή βρισκόταν στα  στα 84 σεντς.

Η υποβολή αίτησης πτώχευσης αναμενόταν μετά από άρθρο της Wall Street Journal την 31η Οκτωβρίου που ανέφερε ότι η εταιρεία σχεδίαζε να υποβάλει αίτηση πτώχευσης.

Η WeWork είχε γνωστοποιήσει ότι είχε έρθει σε συμφωνία με πιστωτές για την παράταση μιας περιόδου χάριτος 30 ημερών για μέρος του χρέους της έως τις 6 Νοεμβρίου.

Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα ότι έχει συνάψει συμφωνία αναδιάρθρωσης με μετόχους που αντιπροσωπεύουν περίπου το 92% των εγγυημένων ομολογιών της. Η αίτηση πτώχευσης της Δευτέρας δεν θα επηρεάσει τις δραστηριότητες της WeWork εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι χώροι της παραμένουν ανοιχτοί και λειτουργικοί.

Ωστόσο, αναφέρεται πως θα «εξορθολογίσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο μίσθωσης εμπορικών γραφείων της» στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με το Businessinsider, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εκτείνεται σε 777 τοποθεσίες σε 39 χώρες.

«Τώρα είναι η ώρα να τραβήξουμε προς το μέλλον αντιμετωπίζοντας επιθετικά τις παλαιότερες μισθώσεις μας και βελτιώνοντας δραματικά τον ισολογισμό μας», δήλωσε ο Ντέιβιντ Τόλεϊ, Διευθύνων Σύμβουλος της WeWork.

«Απογοήτευση», λέει ο πρώην CEO

Από την πλευρά του, ο συνιδρυτής και πρώην CEO της εταιρείας, Άνταμ Νόιμαν, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του το 2019, επικαλούμενος τον έντονο δημόσιο έλεγχο που δυσχέραινε την διεύθυνση της εταιρείας, χαρακτήρισε «απογοητευτικά» τα νέα για επικείμενη χρεοκοπία.

«Ήταν πρόκληση για μένα να παρακολουθώ από το περιθώριο από το 2019 καθώς η WeWork απέτυχε να εκμεταλλευτεί ένα προϊόν που είναι πιο επίκαιρο σήμερα από ποτέ», σχολίασε σε ανακοίνωσή του. «Πιστεύω ότι, με τη σωστή στρατηγική και την κατάλληλη ομάδα, μια αναδιοργάνωση θα επιτρέψει στη WeWork να αναδυθεί με επιτυχία».

Την περίοδο της ακμής της, η εταιρεία αποτιμόταν στα 47 δισεκατομμύρια δολάρια ως μη εισηγμένη. Όμως, η startup βρίσκεται σε αναταραχή από τότε που τα σχέδιά της να εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2019 κατέρρευσαν εν μέσω ανησυχιών για την κερδοφορία της εταιρείας και ορισμένων ακατάλληλων συμπεριφορών του Νόιμαν.

Ιαπωνικά κεφάλαια

Σύμφωνα με το Insider, η ιαπωνική επενδυτική SoftBank έχει ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια στη startup του real estate και παραμένει ο πλειοψηφικός μέτοχός της. Ωστόσο, η WeWork δεν είχε ποτέ κέρδος. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, η εταιρεία έχασε 696 εκατομμύρια δολάρια.

Από το 2019, η αποτίμηση της εταιρείας συνέχισε να πέφτει. Τον Απρίλιο, η τιμήτης μετοχής έπεσε κάτω από το 1 δολάριο και αντιμετώπισε την πιθανότητα διαγραφής από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Και τον Αύγουστο, η WeWork είχε ανακοινώσει ότι «αμφέβαλε ουσιαστικά» αν θα μπορούσε να επιβιώσει για πολύ ακόμη.

Το τέλος της πανδημίας

Η πτώχευση της WeWork έρχεται εν μέσω ενός πολυετούς αναπροσανατολισμού για τη βιομηχανία εκμίσθωσης γραφείων. Οι εταιρείες εμπορικών ακινήτων δυσκολεύτηκαν να ανακάμψουν από τη κοσμοϊστορική στροφή εν μέσω πανδημίας στην εξ αποστάσεως εργασία που αποδυνάμωσε τη ζήτηση γραφείων παγκοσμίως, ακόμη και στον απόηχο πολλών εταιρειών που στράφηκαν σε υβριδικό μοντέλο ή απαιτούσαν από τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση.

Η χρεοκοπία μπορεί να μην είναι το τέλος για την WeWork, η οποία αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε περισσότερες από 300 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Η διαδικασία του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα επιτρέπει στις εταιρείες να διαγράψουν μέρους του χρέους και να αναδιοργανωθούν. (Ο ανταγωνιστής της WeWork, Regus υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ το 2003 και συνέχισε να λειτουργεί με επιτυχία.)

Η WeWork είχε ήδη πρόβλημα

Η αποτυχημένη προσπάθεια εισαγωγής στο χρηματιστήριο το 2019 την οδήγησε στην «αγκαλιά» της SoftBank.

Η SoftBank χρειαζόταν να επιβιώσει η WeWork. Εκείνη την εποχή, η ιαπωνική εταιρεία συγκέντρωνε χρήματα για ένα δεύτερο μεγάλο ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων (το πρώτο είχε συγκεντρώσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια) και ο κατήφορος της WeWork δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη στους πιθανούς επενδυτές.

Για να σώσει τη WeWork, η SoftBank επένδυσε δισεκατομμύρια στην εταιρεία και εγκατέστησε μια έμπειρη ομάδα στελεχών στην οποία ανατέθηκε να αναστρέψει την πορεία. Το 2019 και στις αρχές του 2020, η WeWork απέλυσε χιλιάδες υπαλλήλους, περιέκοψε δεκάδες μισθώσεις γραφείων και προνόμια υπαλλήλων, όλα αυτά καθώς αντιμετώπισε πολλαπλές κυβερνητικές έρευνες.

«Αποτύχαμε στην επένδυσή μας στην WeWork και έχω παραδεχτεί πολλές φορές ότι ήμουν ανόητος», δήλωσε ο ιδρυτής της SoftBank Μασαγιόσι Σον, ανακοινώνοντςα οικονομικά αποτελέσματα τον Μάιο του 2020. Εκείνη την εποχή, η SoftBank είχε μειώσει την αποτίμησή της στην WeWork στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πανδημία

Τα δεινά της WeWork συνεχίστηκαν. Λιγότερο από ένα μήνα αφότου ξεκίνησε ο νέος της Διευθύνων Σύμβουλος το 2020, το χτύπημα της πανδημίας (ένα από τα πρώτα δημόσια κρούσματα κορωνοού στη Νέα Υόρκη ανιχνεύθηκε σε έναν άνδρα που εργαζόταν σε γραφείο της WeWork.) Σε όλο τον κόσμο τα γραφεία άδειασαν και ο άλλοτε σταθερός κλάδος των ακινήτων έπεσε σε πρωτοφανές χάος, από το οποίο δεν έχει συνέλθει.

Η νέα ηγετική ομάδα του WeWork παρουσίασε την πανδημία ως ευκαιρία: οι εταιρείες θα αναζητούσαν πιο ευέλικτες ρυθμίσεις από τις μισθώσεις διάρκειας δεκαετιών και οι εργαζόμενοι θα αναζητούσαν χώρους εργασίας έξω από τα σπίτια τους.

Καθώς ο κόσμος άνοιξε ξανά μετά τα lockdown, μερικά παραρτήματα WeWorks επανήλθαν – αλλά η εταιρεία είχε ακόμα πάρα πολλές τοποθεσίες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Σαντίπ Μαθράνι συνέχισε να περικόπτει τις μισθώσεις που υπέγραψε ο Νόιμαν και βρήκε νέα χρηματοδότηση.

Το 2021, η WeWork ξεκίνησε δημόσια διαπραγμάτευση μέσω μιας εταιρείας εξαγοράς ειδικού σκοπού, συνηθισμένος τρόπος για νεοφυείς επιχειρήσεις να εισέλθουν στις δημόσιες αγορές πέραν της παραδοσιακής διαδικασίας IPO. Η συμφωνία αποτίμησε την εταιρεία στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Σίγουρα, αυτή είναι μια ιστορία όπου πολλοί άνθρωποι έγραψαν τίτλους τέλους για την WeWork”, είπε ο πρόεδρος της εταιρείας τότε, Μαρσέλο Κλάουρε, στο CNBC, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης. “Η επιμονή αυτών των ανθρώπων είναι απίστευτη. Αυτή η εταιρεία είναι εδώ, είναι πιο δυνατή από ποτέ και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα γιορτάσουμε πολλά ακόμη ορόσημα.”

Πηγή: ΟΤ.gr