Economy
Πώς τα αρνάκια έσωσαν ένα ολόκληρο κλάδο από το λουκέτο
Πολλοί αιγοπροβατοτρόφοι στην Κύπρο δεν μπορούν σήμερα να επιβιώσουν μόνο με την παραγωγή γάλακτος
Πώς τα αρνάκια έσωσαν ένα ολόκληρο κλάδο από το λουκέτο
Σε δυσχερή οικονομική θέση βρίσκονται εκατοντάδες επαγγελματίες αιγοπροβατοτρόφοι καθώς από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εντεύθεν, στριμώχτηκαν σε ένα αγώνα επιβίωσης που έχει ως μοναδικό ρεαλιστικό στόχο την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων.

Για διάστημα μερικών μηνών, πέρυσι, με την αύξηση της τιμής με την οποία διέθεσαν την παραγωγή γάλακτος στους τυροκόμους, στη βάση της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού για το χαλλούμι ΠΟΠ, άρχισαν να ανακάμπτουν σε κάποιο βαθμό όμως εντός του 2023 είδαν τα προβλήματά τους να επανέρχονται και να τους ρίχνουν εκ νέου στην αβεβαιότητα.

Όπως μας ανέφεραν στελέχη των ομάδων παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, η πρώτη εξήγηση έγκειται στο γεγονός ότι επανήλθαν οι αντιπαραθέσεις για την ποσόστωση του ΠΟΠ, ο φάκελος για το οποίο ενδεχομένως να μην εφαρμοστεί πλήρως από τον Ιούλιο του 2024 καθώς το υπουργείο Γεωργίας συγκαταλέγεται στα κράτη μέλη που ζήτησαν πενταετή παράταση για τα προϊόντα τους που έχουν κατοχυρωθεί ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

Ήρθε και η ξηρασία
Πέρα από το ότι, όπως σημειώνουν, δεν έχουν μια βιώσιμη κερδοφορία ως κλάδος, έχουν αυξήσει αναγκαστικά την αγορά ζωοτροφών λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας στην Κύπρο. Οι δε τιμές για τις εισαγωγές, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, πολλούς αιγοπροβατοτρόφους, τους έχουν γονατίσει. Ειδικά όσους είχαν κάνει μεγάλες επενδύσεις το προηγούμενο διάστημα.

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας
Και πώς τα βγάζουν πέρα; Με τις πωλήσεις αρνιών, μας απάντησαν, που έχουν ζήτηση. Χωρίς αυτά, ο ένας μετά τον άλλο θα οδηγούνταν στη χρεοκοπία και στο λουκέτο, είπαν στην «Αλήθεια» στελέχη του κλάδου. Το ερώτημα ωστόσο είναι μέχρι πόσο ακόμη θα στηρίζονται στα αρνάκια καθώς αργά ή γρήγορα θα πρέπει να καταστήσουν βιώσιμο το βασικό τους προϊόν, το αιγινό και το πρόβειο γάλα.
 

  • αιγοπροβατοτρόφοι
  • αιγοπρόβειο γάλα
  • χαλλούμι ΠΟΠ
  • αρνάκια
  • ζωοτροφές