Retail
Οργή στο Ισραήλ για δύο επιχειρήσεις που εισάγουν τουρκικά προϊόντα
Καλούν τους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν αλυσίδα υπεραγορών και εταιρεία τσιμέντων
Οργή στο Ισραήλ για δύο επιχειρήσεις που εισάγουν τουρκικά προϊόντα
Θόρυβο στα ισραηλινά μέσα έχει προκαλέσει η συνέχεια της εισαγωγής τουρκικών προϊόντων και της διοχέτευσής τους στην τοπική αγορά, ύστερα από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική αλλά απελευθερωτική οργάνωση».

Κατά τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησαν πολλές αναρτήσεις στα ισραηλινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ζητούν από τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν προϊόντα από την τοπική αλυσίδα υπεραγοράς τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης με την επωνυμία «Ράμι Λέβι», η οποία συνεχίζει την εισαγωγή ποσοτήτων ντομάτας από την Τουρκία.

Σήμερα, η δημόσια κατακραυγή επεκτάθηκε και κατά του ισραηλινού επιχειρηματία Σλόμι Φόγκελ, ο οποίος είναι επικεφαλής της εταιρείας που πρωτοστατεί στην εισαγωγή τσιμέντου από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης σε δημοσιογράφο του κρατικού ραδιοφώνου, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε ευθέως «γιατί συνεχίζει να εισάγει τσιμέντο από την Τουρκία», εκείνος αρχικά απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση, προσθέτοντας ότι «εισάγει τσιμέντο και από την Ελλάδα».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, αν είναι αλήθεια ότι συνεχίζει τις εισαγωγές από Τουρκία, ο Φόγκελ απάντησε «δεν θα ήθελα να μιλήσω για αυτό το θέμα» για να προσθέσει, μετά από διευκρινιστική ερώτηση, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλήσω για αυτό το θέμα».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου τι εννοεί ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος» καθώς είναι «ο μεγαλύτερος εισαγωγέας τσιμέντου στο Ισραήλ» και ότι συνεχίζει να εισάγει τσιμέντο ύστερα από τις δηλώσεις του Ερντογάν, ο Φόγκελ ανέφερε «εισάγω τσιμέντο και από την Ελλάδα. Ευχαριστώ για τη συνομιλία. Γεια σας».

Η συνομιλία μεταδόθηκε σήμερα το πρωί από το κρατικό ραδιόφωνο και με αυτήν την αφορμή, η εταιρεία του Σλόμι Φόγκελ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, αφ’ ενός επιβεβαιώνει ότι συνεχίζεται κανονικά η εισαγωγή τσιμέντου από την Τουρκία, αφ’ ετέρου προστίθεται ότι και άλλες ισραηλινές εταιρείες όπως η Ρέντιμιξ και η Σαπίρ πράττουν το ίδιο, διευκρινίζοντας ότι όλες οι ισραηλινές εταιρείες που εισάγουν τσιμέντο από την Τουρκία, πραγματοποιούν παράλληλα εισαγωγές και από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ισραηλινής εφορίας, που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο, καθ’ όλη την διάρκεια του Οκτωβρίου οι εισαγωγές από την Τουρκία συνεχίζονταν κανονικά φτάνοντας στο ποσό των 674 εκατομμυρίων ευρώ (2,8 δισ. εκατομμύρια σέκελ), παρουσιάζοντας μάλιστα αύξηση 70 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο.

Όσον αφορά στην περίπτωση της αλυσίδας τροφίμων «Ράμι Λέβι», από την περασμένη εβδομάδα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο βίντεο που φέρεται να απεικονίζει εργάτες της εταιρείας να τοποθετούν σε συσκευασίας εγχώριων ισραηλινών αγροτικών παραγωγών ποσότητες ντοματών που είχαν εισαχθεί από την Τουρκία.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

  • Ισραήλ
  • Τουρκία
  • ντομάτες
  • τσιμέντο
  • Ερντογάν