Build
Τα πάνω κάτω φέρνει η κλιματική κρίση στην ασφάλιση κατοικιών
Τα ασφάλιστρα γίνονται απρόσιτα και οι τράπεζες απαιτούν ασφαλίσεις που συχνά είναι αδύνατον να παρασχεθούν
Τα πάνω κάτω φέρνει η κλιματική κρίση στην ασφάλιση κατοικιών

Με την κλιματική αλλαγή να δείχνει τα δόντια της αυξάνοντας τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, οι ασφαλιστές, ειδικά για εκείνες στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από πλημμύρες και πυρκαγιές, αυξάνουν τα ασφάλιστρά τους ή αποσύρονται συνολικά, επηρεάζοντας την οικονομική προσιτότητα και τη διαθεσιμότητα της ασφάλισης κατοικίας από φυσικά φαινόμενα και πυρκαγιές, σύμφωνα με έρευνα του CNN.

Για παράδειγμα, τον Μάιο, η State Farm, η μεγαλύτερη εταιρεία ασφάλισης κατοικίας στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την έκδοση συμβολαίων στην πολιτεία, επικαλούμενη κινδύνους πυρκαγιών.

Αυτό έγινε αφότου η Allstate σταμάτησε να εκδίδει ασφαλιστικά συμβόλαια στην πολιτεία. Η Farmers Insurance έκρινε ότι ήταν πολύ επικίνδυνο να συνεχίσει να ασφαλίζει σπίτια στη Φλόριντα και αποσύρθηκε εντελώς από την αγορά εκεί.

Με πολλές ασφαλιστικές να αποχωρούν, αυτό αφήνει άλλες εταιρείες να αναλαμβάνουν τα ακριβά ασφαλιστήρια. Αλλά, είναι αδύνατο για ορισμένους αγοραστές που πρέπει πληρώσουν ασφάλιστρα που φτάνουν τα 10.000 δολάρια τον χρόνο ταυτόχρονα με τα έξοδα αγοράς κατοικίας.

Στο Μάουι, που επλήγη από καταστροφικές πυρκαγιές, και σε ολόκληρη την Αμερική, η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες καιρικές συνθήκες αυξάνουν κατά πολύ το κόστος απόκτησης κατοικίας.

Ακόμα κι αν ένας αγοραστής μπορεί να πληρώσει εκ των προτέρων το κόστος ασφάλισής του (ή ακόμη και να το πληρώσει ο πωλητής), οι αγοραστές εξακολουθούν να αποσύρονται από τις συμφωνίες, ανησυχώντας ότι τα ασφάλιστρά τους θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.

Πολλοί αγοραστές αναρωτιούνται αν θα είναι σε θέση να το αντέξουν οικονομικά τον επόμενο χρόνο, ή αν θα ακυρωθεί το ασφαλιστήριο τους. Εφόσον, λοιπόν, οι τράπεζες που δίνουν τα ενυπόθηκα δάνεια απαιτούν ασφαλιστήρια, η υποθήκη μπορεί να ανακληθεί.

Έτσι, οι μεσίτες προσπαθούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση ασφαλίσεων. Το μέσο κόστος για την ασφάλιση σπιτιού στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου $1.820, σύμφωνα με ανάλυση του NerdWallet, αλλά υπάρχουν πολλές μεταβλητές, και σε κάποιες ιδιαίτερα πληττόμενες από την κλιματική κρίση περιοχές τα ασφάλιστρα μπορούν να φτάσουν τα $25.000.

Την ίδια στιγμή, τα ίδια τα καιρικά φαινόμεναν δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, έχουν σημειωθεί 24 καιρικές και κλιματικές καταστροφές με απώλειες που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος, σύμφωνα με το NOAA. Αυτά περιελάμβαναν μια ξηρασία, δύο πλημμύρες, 18 σφοδρές καταιγίδες, έναν τροπικό κυκλώνα, μια δασική πυρκαγιά και μια χειμερινή καταιγίδα. Συνολικά, τα γεγονότα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 373 ανθρώπων και είχαν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

Το 1980 κατά μέσο όρο παρατηρούνταν 8 τέτοια φαινόμενα τον χρόνο. Το 2022 αυξήθηκαν δραματικά σε 18 τέτοια γενονότα.

Καθώς οι κλιματικοί κίνδυνοι συνεχίζονται, έχει αναπτυχθεί μια αντιπαράθεση σχετικά με το ποιος θα πρέπει να πληρώσει το κόστος της ασφάλισης των σπιτιών έναντι των διαρκώς αυξανόμενων κινδύνων.

Τα προβλήματα ασφάλισης κατοικίας γίνονται ακόμη πιο διαδεδομένα

Καθώς η ασφάλιση σπανίζει σε ορισμένους τομείς και το κόστος της αυξάνεται, οι αγοραστές κατοικιών αποσύρονται από συμφωνίες πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν, δήλωσε στο CNN η Έιμι Μπαχ, εκτελεστική διευθύντρια της ομάδας υπεράσπισης καταναλωτών προσωπικής ασφάλισης United Policyholders, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Αν και, πρόσθεσε, προς τα εκεί οδεύει η βιομηχανία εδώ και αρκετό καιρό. «Η Φλόριντα και η Λουιζιάνα βιώνουν ακραίο δράμα ασφάλισης περιουσίας, ξεκινώντας από τον τυφώνα Άντριου το 1992 και μετά τον τυφώνα Κατρίνα το 2005», είπε η Μπαχ. Οι καταιγίδες και το τίμημα των επισκευών άρχισαν να τραβούν την προσοχή των ασφαλιστών».

«Οι ασφαλιστές δεν αποδέχονται ακόμη την αξία της μείωσης του κινδύνου. Δεν είναι σε θέση να μειώσουν τις τιμές, δεν είναι διατεθειμένοι να επηρεάσουν την αναδοχή τους. Εκεί βρίσκεται τώρα η καρδιά του προβλήματος», συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, είπε, εκτός από την κλιματική αλλαγή, άλλα ζητήματα αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο και το κόστος. Είναι και η κλιματική αλλαγή, συν οι παρενέργειες της Covid που αυξάνει το κόστος, αλλά και ο πληθωρισμός και η τεχνολογία που επιτρέπουν στους ασφαλιστές να αξιολογούν τους κινδύνους με περισσότερους τρόπους.

Πηγή: ΟΤ.gr