Health & Pharma
Η υποχώρηση της πανδημίας «παρέσυρε» τις δαπάνες στην υγεία στην Ευρώπη
Μείωση των δαπανών στον τομέα της υγείας καταγράφεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης
Η υποχώρηση της πανδημίας «παρέσυρε» τις δαπάνες στην υγεία στην Ευρώπη

Η πανδημία της νόσου COVID-19 που προκλήθηκε από τον ιό SARS-CoV-2 και ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 μπορεί να μην βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όμως εξακολουθεί να υπάρχει με σαφώς ηπιότερο αποτύπωμα.

Οι χώρες της Ευρώπης (και όχι μόνο) πλήρωσαν βαρύ τίμημα και τα δημόσια συστήματα υγείας έφτασαν στα όρια τους.

Την εποχή της υγειονομικής κρίσης οι κυβερνήσεις των χωρών – μελών της ΕΕ υποσχέθηκαν την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν.

Τα στοιχεία της Eurostat

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Eurostat που φανερώνουν πως το 2022, οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας για ασθένεια και υγειονομική περίθαλψη διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στην ΕΕ στο 8,1% του ΑΕΠ. Με βάση τα στοιχεία είναι μειωμένες κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021 (8,5% του ΑΕΠ). 

Μεταξύ των 24 χωρών της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμες εκτιμήσεις οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας και υγειονομικής περίθαλψης, ήταν υψηλότερες στη Γαλλία (10% ), τη Γερμανία (9,7%), τη Σλοβενία (8,6%), την Αυστρία (8,5%) και το Βέλγιο (7,8%). Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Βουλγαρία (4,2%), στην Ιρλανδία (4,6%), στην Ουγγαρία, στη Λιθουανία (4,7%) και στην Εσθονία (4,8%).

Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ κατέγραψαν μείωση στις δαπάνες μεταξύ 2021 και 2022. Η μεγαλύτερη καταγράφηκε στη Βουλγαρία (-1,1%) ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (-0,9%), τη Λιθουανία και την Ιρλανδία ( και τα δύο -0,8%). Οι μόνες χώρες της ΕΕ που ανέφεραν αύξηση ήταν το Λουξεμβούργο (+0,3%) και η Σλοβενία (+0,1%). Η Κύπρος διατήρησε τις δαπάνες της στο επίπεδο του 2021.

Πηγή: in.gr