Health & Pharma
Λοιμώξεις και κορωνοϊός γεμίζουν τα νοσοκομεία
Αυξημένη η ροή εισαγωγών, επιβεβαίωσε η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, συστήνοντας στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν
Λοιμώξεις και κορωνοϊός γεμίζουν τα νοσοκομεία
Τα νοσοκομεία έχουν μια αυξημένη ροή εισαγωγών σε λοιμώξεις, ενώ αυξημένα είναι και τα περιστατικά κορωνοϊού, παραδέχθηκε η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, στο πλαίσιο επίσκεψής της στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Ερωτηθείσα για την προειδοποίηση από μέρους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για διάφορες λοιμώξεις και τις σχετικές ενέργειες στις οποίες προβαίνει το Υπουργείο Υγείας, απάντησε ότι πρόκειται για λοιμώξεις οι οποίες κυρίως αφορούν αναπνευστικά προβλήματα. Πρόσθεσε πως τα νοσοκομεία έχουν μια αυξημένη ροή εισαγωγών σε λοιμώξεις αλλά και των περιστατικών κορωνοϊού.

Η Πόπη Κανάρη σύστησε στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και κυρίως στους ηλικιωμένους στους οποίους υπάρχει ένας σχετικός δισταγμός, όπως ανέφερε, να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα και κινητές μονάδες για να εξυπηρετήσουν το κοινό.

Καταγγελία για κακοποίηση
Σε ερώτηση για το εάν έχει λάβει την έκθεση για την πρόσφατη καταγγελία περί κακοποίησης ασθενούς από νοσηλευτή, η υπουργός Υγείας απάντησε καταφατικά. Πρόσθεσε ότι η έκθεση μελετάται, υποσχόμενη ότι εκεί και όπου υπάρχουν σοβαρές ευθύνες θα αποδοθούν ώστε να υπάρχει και το παράδειγμα για τους υπόλοιπους, όπως είπε.

Hπατολογική κλινική
Ερωτηθείσα για την πρόσφατη συμφωνία για δημιουργία ηπατολογικής κλινικής και για το πού βρίσκεται η διαδικασία, η Πόπη Κανάρη απάντησε είπε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ καλό στάδιο. Έχουμε τις εκθέσεις των δύο νοσοκομείων και τις μελετούμε». Πρόσθεσε ότι αρχές του χρόνου ο ΟΚΥπΥ θα προκηρύξει τις δύο θέσεις ηπατολόγων και στις αρχές του 2024 θα ξεκινήσει η ηπατολογική κλινική για τους ασθενείς που πρέπει να παρακολουθούνται είτε έπειτα από μεταμοσχεύσεις είτε για άλλα ηπατολογικά προβλήματα. Σε ερώτηση για το πού θα στεγάζεται η ηπατολογική κλινική, η υπουργός απάντησε, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ημερήσια φροντίδα παιδιών
Ο επιστημονικός διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Χρίστος Μηνά, είπε μεταξύ άλλων ότι με πρωτοβουλία του Παγκύπριου Συνδέσμου Σπάνιων Γενετικών Παθήσεων «Μοναδικά Χαμόγελα», καθώς και της υπουργού Υγείας, ο ΟΚΥπΥ εγκαινιάζει και δεύτερο δωμάτιο ημερήσιας φροντίδας για παιδιά. Πρόσθεσε ότι αφορά παιδιά που χρειάζονται ενζυμική υποκατάσταση και άλλους παράγοντες και υπάγονται στις σπάνιες παθήσεις.

Η πρόεδρος του συνδέσμου, Κάτια Κυριάκου, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι η δημιουργία του δωματίου ήταν ένα πάγιο αίτημα που με ικανοποίησαν είδαν την υλοποίησή του, εκφράζοντας επίσης την ελπίδα ότι θα δημιουργηθεί μια οργανωμένη κλινική με εκπαιδευμένο προσωπικό.
 

  • κορωνοϊός
  • λοιμώξεις
  • νοσοκομεία
  • Υπουργός Υγείας