Build
Κλειδώνουν αγοραπωλησίες ακινήτων με προσύμφωνα στην Ελλάδα
Για να απαλλαγούν από τις περιπέτειες που προκαλεί η συνεχιζόμενη αποχή των συμβολαιογράφων
Κλειδώνουν αγοραπωλησίες ακινήτων με προσύμφωνα στην Ελλάδα
Τη δυνατότητα να κλειδώσουν αγοραπωλησίες ακινήτων με προσύμφωνα έχουν οι πολίτες στην Ελλάδα, προκειμένου να απαλλαγούν από τις περιπέτειες που προκαλεί η αποχή των συμβολαιογράφων, η οποία συνεχίζεται μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται να επανεκτιμήσουν τη στάση τους.

Μέσω των προσυμφώνων, οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν τη διαδικασία αγοράς ή πώλησης ενός ακινήτου και να υπογράψουν  το οριστικό συμβόλαιο όταν θα λήξει η αποχή των συμβολαιογράφων.

Οι συμβολαιογράφοι Αθηνών – Πειραιώς αποφάσισαν να συνεχίσουν επ’ αόριστο την αποχή από όλα τα μεταβιβαστικά συμβόλαια από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και από την υποβολή των αντίστοιχων σχετικών δηλώσεων φόρου. Ωστόσο, για να ξεμπλοκάρουν αγοραπωλησίες ακινήτων αποφασίστηκε να εξαιρεθεί από την αποχή η σύνταξη προσυμφώνων συμβολαίων ασχέτως καταβολής ή όχι προκαταβολής.

Το προσύμφωνο αγοραπωλησίας ακινήτου είναι το έγγραφο που καταρτίζεται μεταξύ δύο μερών, παρουσία συμβολαιογράφου, τα οποία δεσμεύει να προβούν στη μεταβίβαση ακινήτου.

Ο πωλητής δεσμεύεται να μεταβιβάσει το ακίνητο στον αγοραστή και ο αγοραστής να καταβάλει το συμφωνημένο τίμημα στον πωλητή. Ως προς τη διάρκεια ισχύος του προσυμφώνου, μπορεί να καταρτιστεί είτε για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μετά την οποία ενεργοποιείται η υπογραφή του οριστικού συμβολαίου, είτε με την προϋπόθεση να εκπληρωθούν συγκεκριμένοι όροι από τα συμβαλλόμενα μέρη.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος
 

  • ακίνητα