Build
Εγκρίθηκε το σχέδιο «Built to Rent» σε ιδιωτική γη και με πολεοδομικά κίνητρα
Στόχος η ενίσχυση της αγοράς με επιπρόσθετες 800 οικιστικές μονάδες τα επόμενα τρία χρόνια
Εγκρίθηκε το σχέδιο «Built to Rent» σε ιδιωτική γη και με πολεοδομικά κίνητρα
Τους αναλυτικούς οδηγούς για το σχέδιο «Built to Rent» σε ιδιωτική γη και τα αναθεωρημένα πολεοδομικά κίνητρα ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, σηματοδοτώντας την έναρξη εφαρμογής δύο εκ των πυλώνων της ενιαίας στεγαστικής πολιτικής που εξήγγειλε τον περασμένο Οκτώβριο το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τα δύο μεσοπρόθεσμα μέτρα αποσκοπούν στην αύξηση της παραγωγής οικιστικών μονάδων και τη διάθεσή τους στην αγορά προσιτής στέγης. Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε ότι στόχος είναι η αύξηση, σταδιακά, του οικιστικού αποθέματος, είτε προς πώληση είτε προς ενοικίαση, ώστε να αποσυμπιεστούν οι τιμές, προσφέροντας την ίδια ώρα και προσιτή στέγη σε όσους έχουν ανάγκη.

Το σχέδιο «Built to Rent» σε ιδιωτική γη αφορά την κατασκευή αριθμού οικιστικών μονάδων με αξιοποίηση από τους επαγγελματίες ανάπτυξης γης πρόσθετου συντελεστή δόμησης μέχρι 45% του ισχύοντος, με υποχρέωση παραχώρησης του συνόλου των πρόσθετων μονάδων που θα παραχθούν με προσιτό ενοίκιο για περίοδο τουλάχιστον έξι ετών. Στόχος, η ενίσχυση της αγοράς με επιπρόσθετες 800 οικιστικές μονάδες τα επόμενα τρία χρόνια.

«Στόχος είναι μέσα από τα επιπλέον διαμερίσματα που θα προκύψουν από την αύξηση του συντελεστή δόμησης, να προσφέρονται για τουλάχιστον έξι χρόνια σε προσιτό ενοίκιο», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου. Το προσιτό ενοίκιο, υπενθύμισε, θα είναι 30% μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο αγοραίο ανά δήμο ή κοινότητα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στην αναθεώρηση των πολεοδομικών κινήτρων στοχεύοντας στην αύξηση της παραγωγής και διάθεσης νέων μονάδων στέγασης, μέσα από την παραχώρηση πρόσθετου συντελεστή δόμησης μέχρι 45% του ισχύοντος. Οι επαγγελματίες ανάπτυξης γης θα έχουν την υποχρέωση πώλησης του 25% των μονάδων που θα παραχθούν με τον επιπρόσθετο συντελεστή για σκοπούς προσιτής κατοικίας.

«Για παράδειγμα, με το 45% αύξηση του συντελεστή, αν κάποιος μπορούσε να κτίσει 100 διαμερίσματα, τώρα κτίζει 145 και από αυτά τα 25 πρέπει να προσφέρονται σε τιμές πώλησης για προσιτή κατοικία όπως οι τιμές καθορίζονται από τον ΚΟΑΓ, που είναι ο εκτελεστικός βραχίονας», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών.

Για την επιχειρηματικότητα
Με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση για παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 της ισχύος του σχεδίου παροχής πολεοδομικών κινήτρων για ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο. Αφορά κυρίως τουριστικές αναπτύξεις ή άλλες αναπτύξεις για επιχειρηματικούς σκοπούς σε περιοχές παγκύπρια.

Από την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου τον Μάιο του 2013 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2023 υποβλήθηκαν συνολικά 1.044 πολεοδομικές αιτήσεις για αναπτύξεις σε όλες τις επαρχίες, εκ των οποίων οι 845 εγκρίθηκαν.

Εισήχθησαν τροποποιήσεις για αύξηση του αντισταθμίσματος ανάλογα με τον τύπο, κατηγορία ανάπτυξης (προσθήκη σε τουριστική ανάπτυξη, νέα τουριστική ανάπτυξη ή άλλη νέα ανάπτυξη) από 10%-20% της αξίας υπέρβασης του συντελεστή δόμησης, σε 50% για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις και σε 70% στις περιπτώσεις αναπτύξεων εκτός καθορισμένων περιοχών εφαρμογής των κινήτρων.

Επιπλέον εισήχθη τροποποίηση για καταβολή του ποσού πριν την έκδοση άδειας οικοδομής, σε ειδικό ταμείο που θα δημιουργηθεί για ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους, αντί σε ειδικό ταμείο του ΚΟΑΓ, με τη χρήση ειδικού εντύπου και υποβολή της αίτησης για άδεια οικοδομής εντός δύο ετών από τη χορήγηση της πολεοδομικής άδειας, για όλες ανεξαιρέτως τις αναπτύξεις. Υπάρχει η υποχρέωση υποβολής όλων των απαιτούμενων μελετών και διαβουλεύσεων με τα αρμόδια τμήματα και Αρχές κατά την κατάθεση της πολεοδομικής αίτησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

  • Κωνσταντίνος Ιωάννου
  • Υπουργείο Εσωτερικών
  • προσιτή στέγη
  • build to rent