Business Tech
Πάτωσε το φουτουριστικό εγχείρημα για επανάσταση στις μεταφορές και βάζει λουκέτο
Η Hyperloop One βασίστηκε στην ιδέα του Ίλον Μασκ για κάψουλες που πετούν σε υπόγειες σήραγγες
Πάτωσε το φουτουριστικό εγχείρημα για επανάσταση στις μεταφορές και βάζει λουκέτο
Η αμερικανική Hyperloop One, η εταιρεία που μαγνήτισε την προσοχή του κοινού και των ΜΜΕ με την υπόσχεση των υπόγειων μεταφορών με ταχύτητες αεροπλάνου, εκποιεί τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία της πριν βάλει λουκέτο, δέκα χρόνια μετά τη σύστασή της.

Η Hyperloop One ιδρύθηκε το 2014 με στόχο να υλοποιήσει το όραμα που είχε παρουσιάσει ένα χρόνο νωρίτερα ο Ίλον Μασκ: Κάψουλες μαγνητικής αιώρησης που θα κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του ήχου μέσα σε υπόγειες σήραγγες από τις οποίες έχει πρώτα αφαιρεθεί ο αέρας ώστε να περιοριστούν οι τριβές.

Στη δοκιμαστική σήραγγα μισού χιλιομέτρου που στήθηκε κοντά στο Λας Βέγκας, υπάλληλοι της εταιρείας ταξίδευαν με ταχύτητα 172 χιλιομέτρων την ώρα.

Από την ίδρυσή της η εταιρεία συγκέντρωσε συνολικές επενδύσεις 450 εκατ. δολαρίων, μεταξύ άλλων από τον Ρίτσαρντ Μπράνσον, λόγω του οποίου μετονομάστηκε για ένα διάστημα σε Virgin Hyperloop One.

Ο όμιλος Virgin αποχώρησε όταν η εταιρεία αποφάσισε πέρυσι να εγκαταλείψει την ιδέα της μεταφοράς ανθρώπων και να εστιαστεί στα φορτία. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι τεχνικές δυσκολίες, όπως η αδυναμία της κάψουλας να στρίβει.

Η εταιρεία που απασχολούσε πάνω από 200 εργαζομένους έκλεισε τα γραφεία της στο Λος Άντζελες και προσπαθεί τώρα να πουλήσει τη δοκιμαστική πίστα και τον εξοπλισμό της πριν απολύσει και τους τελευταίους υπαλλήλους στις 31 Δεκεμβρίου, ανέφερε το Bloomberg.

Με την ιδέα του Hyperloop συνεχίζουν πάντως να πειραματίζονται άλλες εταιρείες όπως οι Hardt Hyperloop, Hyperloop Transportation Technologies Inc. και Swisspod Technologies.

Πηγή: in.gr

  • Hyperloop One
  • Elon Musk