Hospitality & Tourism
Τα δύο ποσοστά που σκοτώνουν τη ξενοδοχειακή βιομηχανία τη χειμερινή περίοδο
Νέα διαμαρτυρία για το 50% της εργοδότησης υπαλλήλων και το 75% ανεργιακό για τέσσερις μήνες
Τα δύο ποσοστά που σκοτώνουν τη ξενοδοχειακή βιομηχανία τη χειμερινή περίοδο
Στην ανάγκη να αρθεί το 50% της εργοδότησης των υπαλλήλων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, σε περίπτωση λειτουργίας ενός ξενοδοχείου τη χειμερινή περίοδο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, Κυριάκος Δρουσιώτης.

Όπως τονίζει, το συγκεκριμένο όριο αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα στο να παραμένουν ανοικτά τα ξενοδοχεία τον χειμώνα. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως η Πάφος προσφέρεται για χειμερινό τουρισμό αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα γιατί οι ξενοδόχοι κλείνουν στις αρχές Νοεμβρίου και επαναλειτουργούν τον Απρίλιο, ίσως και Μάρτιο.

Πρόσθεσε πως για πολλούς Κύπριους εργαζόμενους το ανεργιακό επίδομα για περίοδο τεσσάρων μηνών που ισοβαθμεί με το 75% του μισθού τους είναι αποτρεπτικός παράγοντας για εργασία.

Ο Κυριάκος Δρουσιώτης πρόσθεσε ότι ένα άλλο αίτημα της ΕΤΑΠ είναι οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν το ανεργιακό στο τέλος της περιόδου που δεν εργάζονται και λίγο πριν την περίοδο που θα ξεκινήσουν εκ νέου εργασία. Σήμερα, είπε, αρκετοί Κύπριοι εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει τη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

«Το κράτος επιθυμεί να πληρώνει το 75% του μισθού των υπαλλήλων τη χειμερινή περίοδο ενώ οι ξενοδόχοι προτείνουν να πληρώνουν το 50% του μισθού και το 50% να το πληρώνει το κράτος», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Πάφου είπε επίσης πως υπάρχει περιορισμός από τις συντεχνίες σύμφωνα με τον οποίον αν θα λειτουργήσει ένα ξενοδοχείο πρέπει να εργοδοτήσει το 50% του προσωπικού. Διερωτήθηκε ποιος καθόρισε το 50% εργοδότησης του προσωπικού, που το θεωρούν απαγορευτικό και εξέφρασε τη θέση πως γι’ αυτόν τον λόγο, πολλοί ξενοδόχοι προτιμούν να παραμείνουν κλειστοί.

Κατέληξε λέγοντας ότι «το κράτος χάνει πολλά έσοδα», σημειώνοντας ότι «εάν καταφέρουμε να αρθεί το 50% τότε θα λειτουργήσουν περισσότερα ξενοδοχεία τη χειμερινή περίοδο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

  • ξενοδοχεία