Business Tech
Οι κολοσσοί ημιαγωγών Nvidia και AMD είχαν την καλύτερη χρονιά από το 2009
Απολαμβάνουν τους καρπούς από μια εξαιρετική πορεία λόγω της τεχνητής νοημοσύνης
Οι κολοσσοί ημιαγωγών Nvidia και AMD είχαν την καλύτερη χρονιά από το 2009
Οι μετοχές των εταιρειών ημιαγωγών έκλεισαν την καλύτερή τους χρονιά εδώ και πάνω από μια δεκαετία, απολαμβάνοντας τους καρπούς από μια εξαιρετική πορεία λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς τα προϊόντα τους διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην απογείωση αυτής της τεχνολογίας.

Ο δείκτης ημιαγωγών του Χρηματιστηρίου της Φιλαδέλφειας αυξήθηκε κατά 65% φέτος, με το 2023 να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο κέρδος σε ετήσια βάση για τον δείκτη από το 2009, όταν ανέβηκε 70% στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο δείκτης υποχώρησε 0,8% την Παρασκευή αλλά πρόσφατα είχε σκαρφαλώσει κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Γιατί ξεχώρισε η Nvidia
Όλες οι μετοχές, εκτός από μία από τις συνολικά τριάντα εταιρείες που συμμετέχουν στον δείκτη, σημείωσαν άνοδο το 2023, αλλά μεταξύ των κερδισμένων υπήρχε μία που ξεχώρισε: η Nvidia, η οποία σημείωσε εκρηκτική αύξηση πωλήσεων εν μέσω της ζήτησης για τους ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται για τους υπολογισμούς της τεχνητής νοημοσύνης. Οι μετοχές υπερτριπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα η Nvidia να κερδίσει τον τίτλο του πρώτου κατασκευαστή ημιαγωγών με κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. 

Στη δεύτερη θέση φιγουράρει η Advanced Micro Devices Inc, ένας άλλος σημαντικός παίκτης στην τεχνητή νοημοσύνη. Η μετοχή της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας έχει ανέβει σχεδόν 130% φέτος.

Η εξαίρεση μεταξύ των κατασκευαστών ημιαγωγών ήταν η Wolfspeed Inc., η οποία σημείωσε πτώση 37% κατά τη διάρκεια του έτους. Η εταιρεία, η οποία κατασκευάζει μονάδες ισχύος που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα, είχε απογοητευτικά αποτελέσματα το 2023 καθώς δίνει μάχη με προβλήματα που αντιμετωπίζει στην παραγωγή σε ένα νέο εργοστάσιο.

Στα νέα του κλάδου της χρονιάς που φεύγει ήταν και το γεγονός ότι η εταιρεία σχεδίασης ημιαγωγών, ARM Holdings, εισήλθε στο χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο. Ενώ οι πρώτες συναλλαγές της χαρακτηρίστηκαν από αστάθεια, ακολούθησε μια ισχυρή πορεία τον τελευταίο καιρό, σχεδόν 60% από το χαμηλό του Οκτωβρίου.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

  • Nvidia
  • Advanced Micro Devices