Hospitality & Tourism
Άρχισαν την εμπορική εκμετάλλευση της Αγιάς Σοφιάς
Οι επισκέπτες καλούνται να πληρώνουν 25 ευρώ είσοδο πλην των Τούρκων που παραμένουν στο δωρεάν
Άρχισαν την εμπορική εκμετάλλευση της Αγιάς Σοφιάς
Από σήμερα, άλλαξε το καθεστώς εισόδου στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη, για τους αλλοδαπούς επισκέπτες. Οι μη Τούρκοι πολίτες που θέλουν να την επισκεφτούν θα πρέπει να πληρώνουν εισιτήριο που αντιστοιχεί σε 25 ευρώ ανά άτομο (κάπου 825 τουρκικές λίρες).

Οι επισκέπτες –υπήκοοι άλλων χωρών- θα εισέρχονται από ειδική είσοδο όπου θα υπάρχει εκδοτήριο, κάμερες, συστήματα πυρανίχνευσης και άλλα συστήματα ασφαλείας. Το τουρκικό κράτος θα επωφεληθεί ενός άκρως υψηλού ποσού εσόδων από την εμπορική εκμετάλλευση του εμβληματικού χριστιανικού ναού παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι Τούρκοι πολίτες όμως θα συνεχίσουν να εισέρχονται στην Αγιά Σοφιά δωρεάν. Όπως ισχύει δηλαδή από το 2020, με τη μετατροπή του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. Μια βεβήλωση που πέρασε απαρατήρητη από τη διεθνή κοινότητα.

«Οι υπήκοοι της Τουρκικής Δημοκρατίας», όπως αναφέρει η σχετική τους ανακοίνωση, «οι οποίοι θα επισκέπτονται για σκοπούς θρησκευτικής λατρείας το τέμενος, θα συνεχίσουν να εισέρχονται δωρεάν από την προβλεπόμενη γι’ αυτό το λόγο είσοδο».
 

  • Αγιά Σοφιά