Build
Γιατί οι κροίσοι του Λος Άντζελες εγκαταλείπουν τα αρχοντικά τους
Η περιοχή είναι ιδανική, όμως, όχι και οι φόροι
Γιατί οι κροίσοι του Λος Άντζελες εγκαταλείπουν τα αρχοντικά τους

Παγωμένη εμφανίζεται η αγορά πολυτελείας στο Λος Άντζελες με τα υψηλά επιτόκια, τις συνέπειες των απεργιών στο Χόλιγουντ και το αυξανόμενο κόστος ασφάλισης στην Πολιτεία να επιβραδύνουν τις πωλήσεις κατοικιών.

Για ορισμένους υπερπλούσιους κατοίκους του Λος Άντζελες, μάλιστα, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο «φόρος έπαυλης», ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2023 και επιβάλλει φόρο 4% στους πωλητές σε σπίτια άνω των $5 εκ. και 5,5% φόρο σε σπίτια αξίας άνω των $10 εκ.

Φεύγουν. Και πού πάνε;

Η αναζήτηση νέας κατοικίας φάνταζε μονόδρομος. Κάποιοι μετακομίζουν στο Λας Βέγκας, παρά τους αρχικούς τους δισταγμούς να μετοικήσουν στην έρημο, καθώς οι τιμές για παρόμοια πολυτελή οικήματα είναι πολλές φορές έως και τέσσερεις φορές χαμηλότερες  από τις τιμές στην Καλιφόρνια.

Αυτό ακριβώς επισήμανε η Cami Lincowski, κτηματομεσίτης στο Λας Βέγκας, αναφέροντας στο Business Insider ότι έχει δει μια αύξηση στους πελάτες που έρχονται στο Βέγκας από την Καλιφόρνια «επειδή βλέπουν πόσο μεγάλη αξία μπορεί να έχουν εκεί λογω των χρημάτων τους».

Το Λος Άντζελες βρισκόταν στην κορυφή της λίστας του Redfin με τις μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ από τις οποίες οι ιδιοκτήτες κατοικιών θέλουν περισσότερο να εγκαταλείψουν, με βάση τα δεδομένα αναζητήσεων χρηστών για σπίτια. Οι κάτοικοι της Καλιφόρνια ήταν πολύ πιθανό να ονειρεύονται να μετακομίσουν στο Λας Βέγκας και στο Σιάτλ και πολλοί φαίνεται πως έκαναν το μεγάλο βήμα – η πολιτεία έχασε 350.000 κατοίκους μεταξύ 2021 και 2023, σύμφωνα με την απογραφή των ΗΠΑ.

Οι χαμηλότεροι φόροι και ο περισσότερος χώρος έχουν επίσης δελεάσει τους Καλιφορνέζους να κατευθυνθούν προς τη Φλόριντα, το Τέξας και το Τενεσί, μεταξύ άλλων.

Οι κροίσοι

Η υψηλή φορολογία πλήττει όμως και τους κροίσους, όσους δηλαδή βγάζουν περισσότερα από $200.000 ετησίως, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείπουν πόλεις υψηλού κόστους όπως η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, σύμφωνα με τον ιστότοπο προσωπικής χρηματοδότησης SmartAsset.

«Οι άνθρωποι που προέρχονται από το Λος Άντζελες θέλουν το νέο τους σπίτι να έχει χαρακτηριστικά θερέτρου σε γιγαντιαία αγροτεμάχια, που απαντώνται σε πόλεις όπως το Ράντσο Σάντα Φε», εξήγησε μεσίτης του Sotheby’s, στο Business Insider.

Ο «φόρος της έπαυλης», για τον οποίο η βιομηχανία πολυτελών ακινήτων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από τότε που οι ψηφοφόροι του Λος Άντζελες ενέκριναν το μέτρο τον Νοέμβριο του 2022 με 57% υποστήριξη, αποτέλεσε την χαριστική βολή για κατοίκους και μεσίτες.

Ενώ έχει επίσης πιθανώς συμβάλλει και στη χαμηλή διαθεσιμότητα πολυτελών κατοικιών στο Λος Άντζελες, με τους πιθανούς πωλητές να ανησυχούν για το πόσο θα έπρεπε να πληρώσουν σε φόρους. Ενδεικτικό είναι ότι από την 1η Απριλίου, την ημέρα που εφαρμόστηκε ο φόρος, έως την 1η Ιουνίου, μόνο τρία σπίτια άνω των $5 εκ. πουλήθηκαν στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με το Vanity Fair. Ενώ, σχεδόν 130 σπίτια στο ίδιο εύρος τιμών πωλήθηκαν μόνο τον Μάρτιο, ακριβώς πριν τεθεί σε ισχύ ο φόρος.

Απέναντι στο δίλημμα «να πουλήσω-να μην πουλήσω», μερικοί από τους πλουσιότερους κατοίκους της Καλιφόρνια αποφασίζουν να διατηρήσουν τα σπίτια τους στο Λος Άντζελες, αλλά να τα νοικιάζουν ως προσωρινές διαμονές πολυτελείας, αντί να δεχτούν χαμηλές τιμές σε μια υποτονική αγορά.

Το αδιέξοδο έφτασε ακόμη και στο τηλεοπτικό ριάλιτι, καθώς οι πράκτορες του Λος Άντζελες της δημοφιλούς σειράς του Netflix «Selling Sunset» άνοιξαν την τελευταία τους σεζόν διαμαρτυρόμενοι για τον εν λόγω φόρο.

Πηγή: ΟΤ.gr