Build
Το Παρίσι παίρνει μέτρα για τις παράνομες μισθώσεις Airbnb
Η τοπική Αρχή ελπίζει ότι οι αυστηρότεροι περιορισμοί με τις θυρίδες ασφαλείας θα φέρουν αποτέλεσμα
Το Παρίσι παίρνει μέτρα για τις παράνομες μισθώσεις Airbnb
Πρόταση για την απαγόρευση των θυρίδων ασφαλείας από τις οποίες μπορούν οι ένοικοι διαμερίσματος της πλατφόρμας Airbnb να παραλάβουν τα κλειδιά χωρίς να έρθουν σε επαφή με τον ιδιοκτήτη, θέτουν σε ψηφοφορία οι αρχές του Παρισιού.

Η πρόταση προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα μπορούν να εγκαταστήσουν τις θυρίδες αυτές σε κοινόχρηστους χώρους κτηρίων μόνο με τη συγκατάθεση των άλλων ενοικιαστών, κάτι το οποίο ισχύει θεωρητικά αλλά μέχρι τώρα έχει μείνει στα χαρτιά, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Εάν εγκριθεί η πρόταση, το Παρίσι θα γίνει η έβδομη πόλη της Γαλλίας –ήδη ισχύει μεταξύ άλλων στη Νίκαια, στη Λιλ και στο Ανεσί- που έχουν απαγορεύσει την τοποθέτηση θυρίδων κλειδιών σε κοινής χρήσης χώρους εάν δεν έχει ζητηθεί η άδεια του συνόλου των ενοικιαστών.

Σε αυτές τις πόλεις, οι αρχές θα βάζουν ένα αυτοκόλλητο σε οποιοδήποτε κουτί ανακαλύπτουν -σε δημόσιους και σε κοινόχρηστους ιδιωτικούς χώρους- ζητώντας από τον ιδιοκτήτη να επικοινωνήσει με τον Δήμο για έγκριση εντός δύο εβδομάδων. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν ανταποκριθεί εντός της προθεσμίας, θα αφαιρείται η θυρίδα. Ακόμη, δε, κι αν προσέλθει, η θυρίδα μπορεί και πάλι να αφαιρεθεί εάν βρίσκεται παράνομα σε δημόσιο χώρο ή εάν άλλοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στο κτήριιο αντιτίθενται σε αυτό.

Ο πρωταρχικός λόγος για την εισαγωγή της σχετικής διάταξης είναι αισθητικός. Με την έκρηξη του Airbnb, οι μικροθυρίδες εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις παγκοσμίως, εμφανίζονται σε τοίχους, γύρω από τις πόρτες, ακόμη και σε φανοστάτες, κάγκελα και σχάρες ποδηλάτων.

Ο δημοτικός σύμβουλος του Παρισιού Ian Brossat κάνει λόγο για ρύπανση. Η τοποθέτηση ιδιωτικών αντικειμένων σε κοινόχρηστους χώρους, όπως είσοδοι κτηρίων, χωρίς άδεια είναι «σαν να τοποθετείς ογκώδη αντικείμενα σε διάδρομο ή αίθουσα», σύμφωνα με έναν ιδιοκτήτη εταιρείας κατοικιών που έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Le Parisien.

Περιορισμός παράνομων μισθώσεων
Η πόλη ελπίζει ότι οι αυστηρότεροι σχετικοί περιορισμοί μπορούν να συμβάλουν σε μια ευρύτερη καταστολή των παράνομων μισθώσεων, καθώς αυτή η μέθοδος διευκολύνει τη χρήση ενός διαμερίσματος για βραχυχρόνια μίσθωση αγνοώντας τους τοπικούς κανόνες σχετικά με τις άδειες ή τον μέγιστο αριθμό διανυκτερεύσεων ανά έτος.

Όπως όμως επισημαίνει το Bloomberg, η έλλειψη ολοκληρωμένων δημόσιων δεδομένων που παρέχονται από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καθιστά δύσκολη την επιβολή κανόνων κατά των παράνομων διαμερισμάτων διακοπών. Ακόμη και οι τοπικές αρχές που καταβάλλουν προσπάθειες για τον εντοπισμό διαμερισμάτων που παραβιάζουν τους κανόνες δύσκολα βλέπουν αποτέλεσμα.

Η δημοτική αρχή θεωρεί ότι εάν καταφέρει να περιορίσει τις θυρίδες που τοποθετούνται οπουδήποτε και να ζητείται η έγκριση των άλλων ενοίκων των κτηρίων για την εγκατάστασή τους, μπορεί τουλάχιστον να υποχρεώσει του ιδιοκτήτες Airbnb να δίνουν περισσότερη προσοχή στην όχληση που προκαλούν.

Πηγή: ΟΤ.gr

  • Παρίσι
  • Airbnb