Build
ΗΠΑ: Ποια ηλικιακή ομάδα θα αγοράσει τα σπίτια των σημερινών εξηντάρηδων;
Όσο κι αν το αυθόρμητο αρχικό ερώτημα είναι «μα, με τι χρήματα;», οι ειδικοί έχουν τις απαντήσεις
ΗΠΑ: Ποια ηλικιακή ομάδα θα αγοράσει τα σπίτια των σημερινών εξηντάρηδων;

Οι baby boomers κυριαρχούν και με διαφορά από άλλες γενιές στην ιδιοκτησίας κατοικίας της Αμερικής, με ακίνητη περιουσία αξίας σχεδόν 19 τρισ. δολαρίων. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από την αντίστοιχη αξία που αναλογεί στους millenials και περίπου 5 τρισ. δολάρια περισσότερο από όση στους Gen Xers.

Μέχρι το 2040, ο πληθυσμός των 80 και άνω προβλέπεται ότι θα έχει υπερδιπλασιαστεί και μέσα στα επόμενα χρόνια, οι κατοικίες των boomers θα αρχίσουν να εγκαταλείπονται για εύλογες αιτίες.

Μερικοί οικονομολόγοι έχουν προβλέψει ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός γερασμένων Αμερικανών θα αφήσει εκατομμύρια σπίτια χωρίς ιδιοκτήτη, γεγονός το οποίος θα μειώσει τις τιμές και θα δημιουργήσει παράθυρα ευκαιρίας για νεότερες γενιές, οι οποίες, όμως, δεν έχουν την ίδια δυνατότητα να αγοράσουν.

Ανεξάρτητα από τον βαθμό στον οποίο η έξοδος των boomers από το κάδρο της ακίνητης περιουσίας αναστατώνει την αγορά του κλάδου, η αλλαγή φρουράς σίγουρα θα έχει στο επίκεντρο τους Gen Z.

Οι περισσότεροι Gen Zers είναι αυτοί οι οποίοι θα βρεθούν χρονικά στη συγκυρία κατά την οποία θα αυξάνεται η προσφοράς κατοικιών που άφησαν πίσω τους οι boomers.

Και οι millennials θα ωφεληθούν κάπως, αλλά θα έχουν ξεπεράσει αρκετά την τυπική ηλικία κατά την οποία αγοράζει κανείς σπίτι για πρώτη φορά.

Όπως επισημαίνει ο συντάκτης του Business Insider, καμία γενιά δεν έχει διαμορφώσει τη σύγχρονη αγορά κατοικίας περισσότερο από τους baby boomers. Και, τώρα που η τράπουλα ξαναμοιράζεται, οι Gen Z μπορεί να βρεθούν με τα καλύτερα χαρτιά στο χέρι.

Τα δημογραφικά δεδομένα

Όσες προσπάθειες κι αν έχουν καταβληθεί να γίνουν πετυχημένες προβλέψεις, ο κλάδος των ακινήτων θα χαρακτηρίζεται πάντα από έναν ισχυρό παράγοντα απρόβλεπτου – όπως π.χ. τα επιτόκια.

Τα δημογραφικά δεδομένα, από την άλλη πλευρά, είναι μια παράμετρος που λίγο-πολύ μπορεί να χαρτογραφηθεί.

Όπως εκτιμά η Odeta Kushi, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος για τη First American, βάσει των ιστορικών δεδομένων, οι boomers είναι αυτή τη στιγμή μεταξύ 60 και 78. Συνεπώς, αναμένεται να υπάρξει μια αύξηση όσων από αυτήν τη γενιά εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, γύρω στο 2030.

Ο Γκάρι Ενγκελχαρντ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών, αναμένει ότι το μεγαλύτερο μέρος της γενιάς των boomer θα βγει από την αγορά μεταξύ 2030 και 2040, δηλαδή σε 15 χρόνια περίπου από σήμερα.

Εκατομμύρια σπίτια σε λεπτή ισορροπία

Οι Boomers κατέχουν το 41,6% της αξίας των ακινήτων στις ΗΠΑ στο τέλος του 2023.

Από το 2022, η συντριπτική πλειοψηφία ήτοι 79% των baby boomers ζούσαν σε ιδιόκτητα σπίτια, έναντι 52% των millennials και 26% των ενηλίκων Gen Zers, σύμφωνα με την ανάλυση των επίσημων στοιχείων.

Το 2019, η εταιρεία Zillow προέβλεψε ότι περισσότερο από το 25% των ιδιοκατοικούμενων κατοικιών της χώρας (περισσότερα από 20 εκατομμύρια σπίτια) θα έβγαιναν στην αγορά τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Η οικονομολόγος Meredith Whitney, γνωστή για τις τοποθετήσεις της κατά το στεγαστικό κραχ του 2008, προέβλεψε πρόσφατα ότι η εισροή αποθεμάτων κατοικιών από την εκτεταμένη γήρανση θα οδηγήσει σε μείωση τιμών.

Ο Ένγκελχαρντ σε κείμενό του το 2022, με τίτλο «ποιος θα αγοράσει τα σπίτια των baby boomers όταν τα εγκαταλείψουν;», υποστήριξε ότι η μαζική γήρανση δεν θα προκαλούσε μεγάλη καθοδική πίεση στις τιμές. Εάν, υποστήριξε, υπάρχουν περισσότερα σπίτια προς πώληση από αυτά που μπορεί να απορροφήσει η αγορά, τότε απλώς πολλοί επίδοξοι πωλητές μπορεί να αρχίσουν να τα νοικιάζουν, πράγμα το οποίο μειώνει τα προσφερόμενα προς πώληση και άρα την υπερβολική πτώση τιμών.

Το πλεόνασμα

Στο υπολογιστικό μοντέλο του Ένγκελχαρντ, η έξοδος των boomers θα δημιουργήσει πλεόνασμα περίπου 250.000 κατοικιών μέχρι το 2032.

Μετά από αυτό το χρονικό σημείο, η ζήτηση για αγορά  κατοικίας θα ξεπεράσει και πάλι την προσφορά καθώς οι millennials αγοράζουν περισσότερα σπίτια και έπονται οι νεότερες γενιές, όπως η Gen Z και η Gen Alpha.

Και, μπορεί οι 250.000 κατοικίες να ακούγονται πολλές, δεν είναι, όμως, παρά σταγόνα στον ωκεανό, αν αναλογιστεί κανείς ότι επισήμως το 2023 πωλήθηκαν 3,8 εκατ. σπίτια.

Η αποχώρηση των boomers μπορεί να μην οδηγήσει σε μια αγορά κατοικίας στην οποία μπορούν όλοι να μπουν, σίγουρα όμως κάπου θα πάνε αυτά τα σπίτια. Και, σύμφωνα με το άρθρο του B.I., πιο πιθανό είναι να πάνε σε Gen Zers, παρά σε millennials.

Η κερδισμένη Gen Z

Οι millennials, η «καταπιεσμένη» γενιά, γεννημένοι μεταξύ 1981 και 1996, είχαν μια αρκετά δύσκολη πορεία στην αγορά κατοικίας. Ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους στον απόηχο της Μεγάλης Ύφεσης, ανέλαβαν πολύ περισσότερα φοιτητικά χρέη από ό, τι η προηγούμενη γενιά και χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν μια στεγαστική κρίση που προκλήθηκε από την επιβράδυνση της οικοδόμησης. Αντιμετώπισαν τον ανταγωνισμό όχι μόνο από τους συνομηλίκους τους, αλλά και από τους baby boomers, οι οποίοι ήταν πολύ πιο ενεργοί αγοραστές στην πορεία της ζωής τους από ό,τι οι προηγούμενες γενιές.

Έτσι, οι millennials έμειναν με το όνειρο ότι οι καλύτερες μέρες θα έρθουν όταν αποχωρήσουν boomers και θα μπουν μαζικά στην αγορά πολλά άδεια σπίτια, αρκετά ώστε να πέσουν οι τιμές. Όμως… ες μάτην. Για άλλη μια φορά, η συγκυρία δεν είναι υπέρ τους, γιατί, όπως εξηγεί η Τζέσικα Λοτζ, από την Εθνική Ένωση Μεσιτών, με τους παλαιότερους millennials να βρίσοκονται ήδη στη δεκαετία των 40, το μεγαλύτερο μέρος τους θα έχει ήδη αγοράσει το πρώτο του σπίτι -και με μεγάλο κόστος στη διάρκεια του δανείου- όταν τελικά τα σπίτια των boomers θα είναι διαθέσιμα.

Τελικά, όσο κι αν το αυθόρμητο αρχικό ερώτημα είναι «μα, με τι χρήματα;», όλα τα παραπάνω εξηγούν γιατί αυτοί που θα βγουν κερδισμένοι από όλο αυτό θα είναι οι Gen Zers.

Μάλιστα, αυτή η ηλικιακή ομάδα έχει ξεκινήσει πιο δυναμικά την αναζήτηση για αγορά σπιτιού από ό,τι οι προηγούμενες γενιές.

Όπως δείχνει μια ανάλυση της Redfin, το 30% των 25χρονων το 2002 ήταν ήδη ιδιοκτήτες των σπιτιών τους, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 27% των Gen Xers όταν βρίσκονταν στην ίδια ηλικία και ενώ οι millennials εξακολουθούσαν να δυσκολεύονται να καταφέρουν ό, τι και οι γονείς τους. Η Redfin διαπίστωσε ότι το 62% των 40χρονων αυτής της γενιάς κατείχε το σπίτι του το 2022, λιγότερο από το 69% των boomers όταν ήταν στα 40 τους.

Οι μεγαλύτεροι Gen Zers θα είναι στα 30 τους –δηλαδή στα καλύτερα χρόνια για αγορά κατοικίας για πρώτη φορά- το 2030, σύμφωνα με ειδικούς.

Η ηλικιακή ομάδα Gen Z είναι μικρότερη από των millennials και δεν θα αντιμετωπίσει τόσο μεγάλο ανταγωνισμό από τους boomers. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγούν, ότι πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν λιγότερη πίεση στην αγορά από ό, τι η  προηγούμενη γενιά. Η χρονική στιγμή της εξόδου των boomers θα ωφελήσει κυρίως τις νεότερες γενιές, όπως τους Gen Zers και τους Gen Alpha, εκτιμούν.

Πηγή: ΟΤ.gr