Economy
ΣΕΚ κατά εργοδοτών με αφορμή τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες
Η συνδικαλιστική οργάνωση ανακοίνωσε πως τους καταλογίζει πρόθεση να απορρυθμίσουν τις εργασιακές σχέσεις στην Κύπρο
ΣΕΚ κατά εργοδοτών με αφορμή τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες
Να συγκληθεί αμέσως το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, ζήτησε η ΣΕΚ, καθώς διαπιστώνει, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, την πρόθεση των εργοδοτικών οργανώσεων να απορρυθμίσουν τις εργασιακές σχέσεις στην Κύπρο, μέσω της απασχόλησης προσωπικού από τρίτες χώρες.

«Οι πραγματικές προθέσεις της εργοδοτικής πλευράς στο θέμα της αναθεώρησης της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες είναι να οδηγηθούν τα πράγματα σε αδιέξοδο και να απορρυθμιστούν πλήρως οι εργασιακές σχέσεις στην Κύπρο», αναφέρει σχετικά.

Η συνδικαλιστική οργάνωση ζητά επίσης από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να περιορίσει την περαιτέρω διαδικασία αδειοδότησης, «μέχρι να ξεκαθαρίσει η προβληματική αυτή κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί». Καλεί δε την κυβέρνηση όπως τοποθετηθεί για το θέμα αποτρέποντας τυχόν παρενέργειες εις βάρος της ομαλής λειτουργίας της αγοράς εργασίας και της κυπριακής οικονομίας.

«Η άτεγκτη στάση της εργοδοτικής πλευράς σε ό,τι αφορά το θέμα της αναθεώρησης της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, οδήγησε σε ναυάγιο τις διαβουλεύσεις οι οποίες βρίσκονταν σε εξέλιξη στην τριμερή τεχνική επιτροπή στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων», σημειώνει η ΣΕΚ.

«Η εργοδοτική πλευρά σε κανένα σημείο των συζητήσεων δεν επέδειξε την αναγκαία ευελιξία, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι οι πραγματικές προθέσεις ήταν να οδηγηθούν τα πράγματα σε αδιέξοδο, ώστε να συνεχισθεί η υφιστάμενη στρατηγική με την εισαγωγή εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, οδηγώντας έτσι στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην Κύπρο», προσθέτει.

Η ΣΕΚ ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι αρνητική στην παραχώρηση αδειών απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, νοουμένου ότι οι ανάγκες στους τομείς που υπάρχει ζήτηση τεκμηριώνεται και οι όροι απασχόλησής τους να ρυθμίζονται στη βάση των συλλογικών συμβάσεων ώστε να μην δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Επίσης, θεωρεί ότι η επανασύσταση των τριμερών τεχνικών επιτροπών αξιολόγησης των αιτήσεων είναι πολύ σημαντική καθώς προσφέρει διαφάνεια, έλεγχο και αξιοπιστία των αιτημάτων. Ζητά ακόμα, η στρατηγική απασχόλησης ξένων εργαζομένων να λαμβάνει υπόψη και τη γενικότερη μεταναστευτική πολιτική που θα ακολουθήσει το κράτος.
 

  • ΣΕΚ
  • εργοδότες