Economy
Προωθούν τις ΑΠΕ για την ΑΗΚ στραγγαλίζοντας τον ανταγωνισμό
Ανακοίνωση από τον σύνδεσμο των ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας
Προωθούν τις ΑΠΕ για την ΑΗΚ στραγγαλίζοντας τον ανταγωνισμό
Η Πολιτεία προωθεί άλλα 600 μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ΑΗΚ, «στραγγαλίζοντας έτσι τον ανταγωνισμό», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού, με αφορμή το φωτοβολταϊκό πάρκο που εγκαινιάστηκε στο Ακρωτήρι, ισχύος 12MW και με κόστος ηλεκτροπαραγωγής 5 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Ο σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη θέση πως η ΑΗΚ έχει ήδη στο μείγμα της πέραν των 520MW έργων ΑΠΕ όλων των τεχνολογιών, αιολικά, φωτοβολταϊκά και βιομάζα, γεγονός που την καθιστά, όπως σημειώνει, τον πρώτο οργανισμό ενέργειας με τον μεγαλύτερο όγκο έργων ΑΠΕ προς εκμετάλλευση.

Οι ιδιώτες ιδιοκτήτες έργων ΑΠΕ σημειώνουν ως αξιοσημείωτο το ότι μετά από απόφαση της ΡΑΕΚ τον Μάιο 2023, η ΑΗΚ αγοράζει ενέργεια από τα έργα ΑΠΕ των 520MW στην τιμή των 11 σεντς και την ίδια ώρα πουλά την ενέργεια αυτή στους καταναλωτές στα 24 σεντς, όπως λένε.

Υποστηρίζουν επίσης ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΑΗΚ κατάθεσε πρόσφατα στη ΡΑΕΚ νέο αίτημα για έγκριση αυξημένων δαπανών για το έτος 2024, οι οποίες όταν συνυπολογιστούν για τον καθορισμό νέων διατιμήσεων «θεωρείται βέβαιο ότι θα επιφέρουν αυξήσεις στις χρεώσεις σε μεγαλύτερο ποσοστό από το προαναφερθέν».

«Και όμως η πολιτεία προωθεί άλλα 600MW ΑΠΕ για την ΑΗΚ, στραγγαλίζοντας έτσι τον ανταγωνισμό, επειδή τα 520MW ΑΠΕ που ήδη εκμεταλλεύεται η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού δεν είναι αρκετά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Την ίδια ώρα η Πολιτεία και η δεσπόζουσα ΑΗΚ προσπαθούν να πείσουν τους καταναλωτές ότι το υψηλός κόστος που επωμίζονται τα τελευταία 70 χρόνια είναι λόγω των ιδιωτών προμηθευτών και παραγωγών που δραστηριοποιήθηκαν στην αγορά ηλεκτρισμού μόλις από το 2021», καταλήγει ο σύνδεσμος.
 

  • ΑΠΕ
  • ΑΗΚ