Economy
Τέλη Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων για το «Φωτοβολταϊκά για όλους»
Το νέο σχέδιο χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο
Τέλη Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων για το «Φωτοβολταϊκά για όλους»
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νέο σχέδιο χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες κατά τα έτη 2024-2025, συνολικού προϋπολογισμού €90 εκατομμυρίων, στο οποίο περιλαμβάνεται και η κατηγορία «Φωτοβολταϊκά για όλους».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, με την έγκριση του σχεδίου, αναμένεται να ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες η διαδικασία εγγραφής συμμετεχόντων εμπορευόμενων. Η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ολοκληρωθεί η πιο πάνω διαδικασία.

Το «Φωτοβολταϊκά για όλους» είναι η κατηγορία Α3 του Σχεδίου, και προνοεί χορηγία €250 ανά kW και μέγιστο ποσό χορηγίας €1.000 (4kW) και επιπρόσθετα αποπληρωμή επένδυσης €1.000 ανά kW με μέγιστο «ποσό αποπληρωμής» €4.000. Σημειώνεται ότι η κατηγορία αυτή  χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τους πόρους του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι της κατηγορίας αυτής είναι νοικοκυριά που θα εγκαταστήσουν ΦΒ σύστημα μέχρι 4,16 kW, των οποίων η συνολική ετήσια κατανάλωση της κατοικίας κατά το προηγούμενο έτος δεν υπερβαίνει 6.000 kWh.

Πέραν της κατηγορίας Α3 «Φωτοβολταϊκά για όλους» οι υπόλοιπες κατηγορίες του σχεδίου είναι:

Κατηγορία Α1: Φωτοβολταϊκά – Γενική κατηγορία με χορηγία €375 ανά kW και μέγιστο ποσό χορηγίας €1.500 (4kW) – 50% αύξηση για ορεινές περιοχές.

Κατηγορία Α2: Φωτοβολταϊκά – Ευάλωτα νοικοκυριά με χορηγία €1.250 ανά kW και μέγιστο ποσό χορηγίας €6.250 (5kW).

Κατηγορία Β1: Θερμομόνωση οροφής – Γενική κατηγορία με χορηγία 50% και μέγιστο ποσό χορηγίας €2.500 ή/και €25,00 ανά τ.μ. – 50% αύξηση για ορεινές περιοχές.

Κατηγορία Β2: Θερμομόνωση οροφής – Ευάλωτα νοικοκυριά με χορηγία 75% και μέγιστο ποσό χορηγίας €3.750 ή €37,50 ανά τ.μ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

  • φωτοβολταϊκά
  • ΑΠΕ