Retail
Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία δεν έπνιξαν τις λιανικές τιμές τροφίμων
Άρχισαν να φθάνουν στην Κύπρο τα πρώτα φορτία εμπορευμάτων από την Ασία μετά την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα
Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία δεν έπνιξαν τις λιανικές τιμές τροφίμων
Ένα τετράμηνο μετά τις τεραστίων διαστάσεων πλημμύρες που έπνιξαν τη Θεσσαλία, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου στην Κύπρο είναι πλέον σε θέση να πουν με βεβαιότητα πως δεν έχουν διαπιστώσει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά.

Αντιθέτως, τονίζουν πως οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν ανεπηρέαστες, παρά τις αρχικές ανησυχίες λόγω των ισχυρών εισαγωγικών δεσμών της Κύπρου με τον θεσσαλικό κάμπο.

Παρότι το μέγεθος της καταστροφής που αποτυπώθηκε σε μια έκταση 800 χιλιάδων στρεμμάτων με πλούσια και ποιοτική γεωργική παραγωγή, άλλαξε άρον-άρον τα σχέδια των συμπατριωτών μας εισαγωγέων, οι οποίοι όπως φάνηκε βρήκαν τις εναλλακτικές λύσεις χωρίς να μετακυλήσουν αυξήσεις στον τελικό καταναλωτή.

Διατήρησαν την ελληνική αγορά στην κορυφή των προτιμήσεών τους, με ενισχυμένες παραγγελίες από άλλα μέρη της χώρας, με εξίσου ποιοτικά γεωργικά προϊόντα, χωρίς να παρατηρηθεί κάποια έλλειψη, όπως αναφέρουν.

Τον ένα σκόπελο λοιπόν, ως καταναλωτές, τον ξεπεράσαμε ανώδυνα. Έρχεται ο δεύτερος, παρέα με τα εμπορευματοκιβώτια ασιατικής προελεύσεως, τα οποία άρχισαν να παραλαμβάνονται μετά από ένα μακρινό ταξίδι γύρω από την Αφρική. Οι εισαγωγείς ανησυχούν πως θα κληθούν να πληρώσουν πολύ περισσότερα και στέλνουν το μήνυμα, μέσω εργοδοτικών οργανώσεων, πως σε τέτοια περίπτωση δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος.

Πρόκειται κυρίως για φορτία με ηλεκτρικές συσκευές και εξοπλισμό, ηλεκτρονικά παιχνίδια, έπιπλα, προϊόντα τεχνολογίας, ένδυση, υπόδηση, οχήματα. «Πρόκειται για εισαγωγές ως επί το πλείστον από χώρες της Άπω Ανατολής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου. «Είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων το επόμενο διάστημα. Αναμένεται να φανεί κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου», συμπλήρωσε.
 

  • λιανικό εμπόριο
  • τιμές τροφίμων