Build
Γραφική πόλη πουλάει σπίτια για 13 σεντς υπό τέσσερις όρους
Στην πρώτη φάση του προγράμματος η δημοτική Αρχή είχε συνεισφέρει οικονομικά στην ανακαίνιση
Γραφική πόλη πουλάει σπίτια για 13 σεντς υπό τέσσερις όρους
Η υπογεννητικότητα και η ερήμωση της υπαίθρου δεν είναι πρόβλημα μόνο για την Κύπρο και την Ελλάδα. Το Λεγκράντ, μια πόλη στη βόρεια Κροατία, προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους να εγκατασταθούν στην περιοχή προσφέροντας σπίτια για ψίχουλα, με μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2018.

Η μικρή πόλη των περίπου 2.000 κατοίκων, συνορεύει με την Ουγγαρία και ο πληθυσμός της μειώθηκε κατακόρυφα μετά την κατάρρευση της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας το 1918, σύμφωνα με το CNBC.

Τον Ιανουάριο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι άλλος ένας αριθμός σπιτιών είναι έτοιμος προς πώληση έναντι μόλις 13 σεντς. Υπάρχουν, όμως, όροι. Για να δικαιούνται να αγοράσουν ένα από τα σπίτια, οι αιτούντες πρέπει να είναι κάτω των 45 ετών, παντρεμένοι ή να συμβιώνουν νόμιμα και να μην έχουν ποινικό μητρώο.

Εάν θέλετε να «τσιμπήσετε» ένα από αυτά τα σπίτια χαμηλού κόστους, δεν μπορείτε να έχετε άλλο ακίνητο στην ιδιοκτησία σας, αν και οι αξιωματούχοι δεν διευκρινίζουν αν αυτό σημαίνει στην Κροατία ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Το τοπικό κροατικό μέσο ενημέρωσης HRT ανέφερε ότι από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2018, υπάρχουν περισσότερα παιδιά σήμερα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια και ως εκ τούτου, χτίζουν ακόμη και έναν νέο παιδικό σταθμό.

«Έχουν πουληθεί συνολικά πέντε σπίτια έτοιμα για χρήση. Τρεις οικογένειες έχουν ήδη εγκατασταθεί και αυτό που μας χαροποιεί είναι ότι και οι τρεις οικογένειες καλωσόρισαν ένα νέο μέλος κατά τη διάρκεια της μετακόμισής τους. Αυτό έχει αυξήσει τον αριθμό των παιδιών στον παιδικό σταθμό», είπε στο HRT ο Ιβάν Σάμπολιτς, δήμαρχος του Λεγκράντ.

Το 2021, η πόλη έβαλε προς πώληση 19 άδεια σπίτια και εγκαταλελειμμένα εργοτάξια στην τιμή του 1 κούνα, του νομίσματος της Κροατίας εκείνη την εποχή. Δεκαεπτά πωλήθηκαν, σύμφωνα με το Reuters. Τα σπίτια ήταν ερειπωμένα, οπότε για να βοηθήσει ο δήμος είπε ότι θα πληρώσει 25.000 κούνα (περίπου $3.558) για τις απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης.

Για τους νέους κατοίκους που ήθελαν να αγοράσουν ένα ιδιόκτητο σπίτι, η πόλη προσφέρθηκε να καλύψει το 20% της τιμής ή έως και 35.000 κούνα (περίπου 5.056 $). Δεν είναι σαφές εάν η πόλη θα προσφέρει τα ίδια κίνητρα αυτή, τη φορά.

Πηγή: OT.gr
 

  • σπίτια
  • Κροατία
  • Λεγκράντ