Economy
Το παιχνίδι του real estate στα κατεχόμενα
Ρώσοι, Ισραηλινοί και Ιρανοί πλέον οι αγοραστές ακινήτων στα κατεχόμενα
Το παιχνίδι του real estate στα κατεχόμενα

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αγοραπωλησίες ακινήτων στα κατεχόμενα, με στόχο νέα τετελεσμένα επί του εδάφους. Οι αγοραπωλησίες φέρεται να γίνονται εν γνώση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας ενώ τουρκοκυπριακά ΜΜΕ που ασκούν κριτική κάνουν λόγο για ξέπλυμα χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι σε δημοσίευμα της Αβρούπα το Νοέμβριο του περασμένου χρόνου, υπογραμμιζόταν ότι πωλούνται ακίνητα στα κατεχόμενα κυρίως σε Ρώσους, ενώ αναφερόταν σε δηλώσεις του Φιντάν που μιλούσε για 15.000 αιτήσεις αγοράς στον τομέα του real estate στα κατεχόμενα τα τελευταία πέντε χρόνια, ο οποίος δεν αναφερόταν σε Ρώσους, αλλά σε Ιρανούς και Ισραηλινούς.

Οι πωλήσεις ακινήτων στα κατεχόμενα και δη στην περιοχή του Τρίκωμου και την ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου, σε ξένους φέρνουν αντιδράσεις και στους τουρκοκύπριους αλλά και τους έποικους κατοίκους αφού έχουν σαν αποτέλεσμα όπως λένε την αλλαγή του πληθυσμού, αλλά και την κατακόρυφη αύξηση των τιμών.

Οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα

Ενδεικτικό την περίοδο του περασμένου Νοέμβρη ήταν και άρθρο της τουρκοκυπριακής Κίπρις Ποστασί, η οποία σημείωνε την τεράστια οικοδομική ανάπτυξη στο κατεχόμενο Τρίκωμο καθώς και την αύξηση των τιμών υπογραμμίζοντας πως «στην αγορά ακινήτων στο Τρίκωμο κυκλοφορούν σοβαρά χρήματα και κάποιοι γίνονται δισεκατομμυριούχοι, όχι εκατομμυριούχοι».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως οι Εβραίοι να αγοράζουν και να πουλάνε σε Εβραίους. Ναι, οι Εβραίοι αγοράζουν ακίνητα, αλλά αυτά τα ακίνητα πωλούνται σε Γερμανούς, Ιρανούς και Ρώσους. Εκείνα τα μέρη έγιναν μια ξεχωριστή Δημοκρατία. Είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις Τούρκους να δουλεύουν στις αγορές. Μην εκπλαγείτε αν ανοίξουν σύντομα τα δικά τους σχολεία, τους δικούς τους χώρους εργασίας και τις δικές τους αγορές. Εκεί πάει». Η ίδια εφημερίδα έθετε και το ερώτημα «εάν πράγματι ξεπλένονται χρήματα. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί».

Πηγή: in.gr