Health & Pharma
Λειτούργησε χωρίς προβλήματα η νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Πάφου
Θετική εξέλιξη
Λειτούργησε χωρίς προβλήματα η νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Πάφου

Άρχισε τη λειτουργία της η νέα Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, που οικοδομείται δίπλα από το εκκλησάκι του Νοσοκομείου και αποτελεί επέκταση του κρατικού νοσηλευτηρίου, σύμφωνα με τον Δρα Λάκη Γιουκκά, Διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πάφου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ. Γιουκκάς ανέφερε πως δεν σημειώθηκε κανένα πρόβλημα και πως όλα εξελίσσονται κανονικά κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.

Είπε πως τις προηγούμενες ημέρες έγιναν οι σχετικοί έλεγχοι αλλά ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες εγκατάστασης του νέου ιατρικού εξοπλισμού.

Ο Δρ. Γιουκκάς δήλωσε πως η κατασκευή της νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Πάφου έγινε  βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών και έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει μέχρι και 27 σταθμούς αιμοκάθαρσης αναλόγως και με τις ανάγκες της Επαρχίας Πάφου.

Εκτός, είπε, από την κανονική Μονάδα Αιμοκάθαρσης, η νέα Μονάδα διαθέτει ξεχωριστή Μονάδα Αιμοκάθαρσης για τους οροθετικούς ασθενείς (φορείς Ηπατίτιδας Β) το λεγόμενο yellow unit που βρίσκεται στο 2ο όροφο,  το οποίο μέχρι σήμερα, όπως είπε, δεν διαθέταν, και ασθενείς από την Πάφο μεταβαίναν τρεις φορές την εβδομάδα στη Λευκωσία και υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση.

Επιπρόσθετα, σημείωσε, έγινε μέριμνα για την κατασκευή ξεχωριστής Μονάδας για ασθενείς με λοιμώδη νοσήματα όπως π.χ. COVID– 19. Στο κτίριο , όπως ανέφερε, στεγάζονται στο ισόγειο τα εξωτερικά νεφρολογικά ιατρεία, διατίθεται Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας με τέσσερα κρεβάτια, θάλαμος για μικρές επεμβάσεις  και υπάρχει και θάλαμος για περιτοναϊκή κάθαρση που αποτελεί ένα άλλο είδος θεραπείας αποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας.

Επιπρόσθετα, το νέο κτίριο φιλοξενεί και μια μικρή βιβλιοθήκη που θα χρησιμοποιείται  ως αίθουσα συνεδριάσεων. Στο 3ο όροφο λειτουργεί το μηχανοστάσιο, συμπλήρωσε ο Δρ. Γιουκκάς.

Οι ανάγκες της επαρχίας Πάφου με αυτή τη Μονάδα είναι εξασφαλισμένες για τουλάχιστον 15 χρόνια βάσει του προγραμματισμού που έγινε, κατέληξε ο Δρ. Γιουκκάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ