Health & Pharma
Φλέβα χρυσού για Eli Lilly και Novo Nordisk τα φάρμακα απώλειας βάρους
Ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές έχουν συρρεύσει στις δύο μετοχές τον τελευταίο χρόνο
Φλέβα χρυσού για Eli Lilly και Novo Nordisk τα φάρμακα απώλειας βάρους
Η αμερικανική Eli Lilly και η δανέζικη Novo Nordisk , έχουν «χτυπήσει χρυσάφι» με τα φάρμακά τους για την απώλεια βάρους, στέλνοντας τις μετοχές τους σε στρατοσφαιρικά επίπεδα και βάζοντάς τες στο ίδιο επίπεδο με ορισμένες μετοχές τεχνολογίας υψηλής ανάπτυξης.

Ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές έχουν συρρεύσει στις δύο μετοχές τον τελευταίο χρόνο, καθώς ποντάρουν στην εκρηκτική ζήτηση για τα φάρμακα παχυσαρκίας των εταιρειών, που ονομάζονται GLP-1 αγωνιστές, σε μια αγορά που ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το Reuters.

Οι μετοχές και των δύο εταιρειών διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ, με την αποτίμησή τους πολλαπλάσια σε σημαντικό ασφάλιστρο σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σχεδόν αντίστοιχη με αυτές των μετοχών υψηλής τεχνολογίας και ανάπτυξης.

Οι μετοχές της Lilly διαπραγματεύονται 56,17 φορές τις εκτιμήσεις κερδών για τους επόμενους 12 μήνες, ενώ η Novo έχει πολλαπλάσιο τιμής προς κέρδη (PE) του 35,84, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Ο τομέας υγειονομικής περίθαλψης S&P 500 έχει πολλαπλάσιο PE του 18,7, σύμφωνα με το LSEG Datastream. Εν τω μεταξύ, οι δημοφιλείς μετοχές ανάπτυξης – Tesla και Nvidia ,  διαπραγματεύονται με πολλαπλάσιο PE 57,78 και 33,89, αντίστοιχα.

«Πιστεύουμε ότι η Eli Lilly και η Novo Nordisk αποκαλούνται σωστά αναπτυσσόμενες μετοχές, παρόλο που ανήκουν στον φαρμακευτικό χώρο μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος είναι πιο τυπικό «σπίτι για μετοχές αξίας», δήλωσε ο Jason Benowitz, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην CI Roosevelt.

Η Eli Lilly ξεπέρασε την αγοραία αξία της ηλεκτρικής αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla τον περασμένο μήνα και την έκανε την ένατη μεγαλύτερη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Η Novo απέκλεισε για λίγο τον πολυτελή γαλλικό γίγαντα λιανικής πολυτελείας LVMH , ως την πιο πολύτιμη ευρωπαϊκή εταιρεία πέρυσι

Η Eli Lilly, η οποία παράγει τα φάρμακα GLP-1 Mounjaro και Zepbound, είχε αξία 719 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το κλείσιμο της Πέμπτης.

Η Novo Nordisk, κατασκευαστής του υπερπαραγωγικού φαρμάκου για την παχυσαρκία Wegovy και της θεραπείας διαβήτη Ozempic, έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων μη εισηγμένων μετοχών, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Τι λένε οι αναλυτές της Wall Street
Τα έσοδα της Lilly αναμένεται να αυξηθούν κατά 76% τα επόμενα τρία χρόνια στα 60,39 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα έσοδα της Novo αναμένεται να αυξηθούν κατά 68% στα 390 εκατομμύρια δανικές κορώνες για την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Πράγματι, οι αναλυτές της Wall Street που πωλούν κατά μέσο όρο αναμένουν ότι η κεφαλαιοποίηση της Eli Lilly θα διογκωθεί κατά 7,4% τους επόμενους 12 μήνες, ενώ η αποτίμηση της Novo είναι πιθανό να υποχωρήσει κατά 3%.

Ο Sel Hardy της CFRA Research πιστεύει ότι η διαφοροποίηση της Lilly λόγω μιας σειράς πρόσφατων εξαγορών, οι επενδύσεις της σε έρευνα και ανάπτυξη και οι αυξανόμενες πωλήσεις φαρμάκων για τον καρκίνο αποτελούν πλεονέκτημα.

«Από το 2023, βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον λιανικής για τη μετοχή που οδηγείται από την έκρηξη του GLP-1. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι η Lilly είναι μόνο μια ιστορία GLP-1, δήλωσε.

Το εκπληκτικό ράλι της μετοχής στηρίζεται στην επιτυχία των φαρμάκων για την απώλεια βάρους και στην ικανότητα των εταιρειών να αναπτύξουν το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιό τους, αν και θα μπορούσε να ξεφουσκώσει αν οι πωλήσεις των εταιρειών απογοητεύσουν.

«Όπως συμβαίνει με κάθε νέο blockbuster φάρμακο, είναι πάντα δύσκολο να εκτιμηθεί κατάλληλα ποια θα είναι η συνολική αγορά που θα απευθυνθεί στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της B. Riley Wealth στη Νέα Υόρκη.

Οι κίνδυνοι για το πρόσφατο ράλι περιλαμβάνουν «την αύξηση του κόστους για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας και κάθε ένδειξη ότι οι τιμές των προϊόντων θα μπορούσαν να μειωθούν απότομα», δήλωσε ο Dan Coatsworth, επενδυτικός αναλυτής στην AJ Bell.

Πηγή: OT.gr
 

  • απώλεια βάρους
  • φάρμακα