Business Tech
Στη Σελήνη το διαστημικό όχημα "Οδυσσέας"
Κατασκευάστηκε από ιδιωτική εταιρεία με έδρα το Χιούστον
Στη Σελήνη το διαστημικό όχημα

Ένα διαστημικό όχημα που κατασκευάστηκε από την ιδιωτική εταιρεία Intuitive Machines με έδρα το Χιούστον έφτασε σε τροχιά γύρω από την Σελήνη και θα προσπαθήσει να κάνει την πρώτη προσελήνωση των ΗΠΑ εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, και την πρώτη τέτοια προσπάθεια από ιδιωτικό διαστημόπλοιο.

Το όχημα που ονομάστηκε Odysseus (Οδυσσέας) εισήλθε σε κυκλική τροχιά 92 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης αφού εκτόξευσε τον κύριο προωθητή πυραύλων του για σχεδόν επτά λεπτά σε έναν ελιγμό τροχιακής εισαγωγής, ανέφερε η εταιρεία.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το διαστημόπλοιο ρομπότ θα χαμηλώσει σταδιακά την τροχιά του τις επόμενες 24 ώρες και θα προσεδαφιστεί στον κρατήρα Malapert A κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης, μεταφέροντας μια σειρά επιστημονικών και τεχνολογικών οργάνων της NASA.

Ο "Οδυσσέας" παραμένει σε άριστη κατάσταση, ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της σεληνιακής τροχιάς του, περίπου 384.000 χλμ. από τη Γη, οι ελεγκτές αποστολής στο Χιούστον θα παρακολουθούν τα δεδομένα πτήσης από το διαστημόπλοιο και θα μεταδίδουν εικόνες του φεγγαριού.

Το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε πριν από έξι ημέρες πάνω από έναν πύραυλο Falcon 9 που κατασκεύασε και εκτόξευσε η εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ με έδρα την Καλιφόρνια από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Πηγή: ΚΥΠΕ - Reuters