Hospitality & Tourism
Εκτοξεύτηκε η ζήτηση για ταξίδια στην Ασία
Επίπεδα προ πανδημίας βλέπει ο κλάδος
Εκτοξεύτηκε η ζήτηση για ταξίδια στην Ασία

Σε προ πανδημίας επίπεδα αναμένεται να φτάσουν φέτος τα ταξίδια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, καταγράφοντας έκρηξη στις κρατήσεις εισιτηρίων για αεροπορικές πτήσεις και αυτό κυρίως χάρη στους Κινέζους.

Η ζήτηση και τα bookings για ταξίδια στην περιοχή τον Δεκέμβριο του 2023 έφτασε κοντά στο 83% των αριθμών του 2019 σε σύγκριση με μόλις 57% τον Ιανουάριο του ίδιου χρόνου, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών, ενώ αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω.

«Το περιβάλλον αυτήν τη στιγμή παραμένει θετικό για τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες», δήλωσε στο CNBC ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA.

Η ζήτηση, είπε, υπολείπεται κατά τι των προ πανδημικών επιπέδων, αναμένεται, όμως, ότι και αυτή η διαφορά θα καλυφθεί φέτος.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι κινέζοι τουρίστες θα τροφοδοτήσουν αυτήν τη ζήτηση, ιδιαίτερα σε προορισμούς της Νοτιοανατολικής Ασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι προτιμήσεις

Η ταξιδιωτική κίνηση από κινέζους τουρίστες στη Νοτιοανατολική Ασία σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Τζέιμς Σάλιβαν, επικεφαλής της έρευνας μετοχών Ασίας-Ειρηνικού στην JPMorgan.

Έρευνα της Citi κατέδειξε ότι οι συνολικοί αριθμοί εξερχόμενων τουριστών στην Κίνα έφτασαν τα 3,6 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 17 Φεβρουαρίου, με την πλειοψηφία να ταξιδεύει σε χώρες του ASEAN. Η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία ήταν οι κορυφαίοι προορισμοί τους.

Άλλες επιλογές των Κινέζων Εκτός Ασίας-Ειρηνικού, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Αυστραλία ήταν δημοφιλή μέρη διακοπών για τους Κινέζους.

Περισσότεροι Κινέζοι ταξίδεψαν εκτός συνόρων φέτος το Σεληνιακό Νέο Έτος σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ταξιδιωτικών αναλύσεων Cirium.

Η Ταϊλάνδη υποδέχτηκε τον μεγαλύτερο αριθμό Κινέζων τουριστών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με τις κρατήσεις πτήσεων να τετραπλασιάζονται σε 149.159 φέτος, από 35.094 ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο αριθμός των κρατήσεων πτήσεων από την Κίνα προς τη Σιγκαπούρη σχεδόν εξαπλασιάστηκε, φτάνοντας σε 64.469 φέτος από 10.873 το 2023.

«Οι πρωτοβουλίες χωρίς βίζα που εισήχθησαν τους τελευταίους μήνες μπορεί να συμβάλλουν στην τάση, με την Ταϊλάνδη να παραιτείται από τις απαιτήσεις βίζας και τη Σιγκαπούρη να προσφέρει ταξίδια χωρίς βίζα για 30 ημέρες για τους κινέζους πολίτες», εκτιμά ο Τζουν Λι, διευθυντής μάρκετινγκ της Cirium.

Πρόσθεσε ότι οι πτήσεις από την Κίνα προς τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη αναμένεται να εκτοξευτούν κατά 87% από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Πηγή: ot.gr