Build
Τέλος η ύφεση ακινήτων στις 37 βιομηχανοποιημένες χώρες
Οι ονομαστικές τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,1% το τρίτο τρίμηνο του 2023
Τέλος η ύφεση ακινήτων στις 37 βιομηχανοποιημένες χώρες
Η εκτεταμένη πτώση των παγκόσμιων τιμών των κατοικιών που έπληξε τις προηγμένες οικονομίες έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, οδηγώντας τους οικονομολόγους να προβλέψουν ότι η βαθύτερη ύφεση των ακινήτων σε μια δεκαετία έφτασε σε σημείο καμπής.

Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times στα δεδομένα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, στις 37 βιομηχανοποιημένες χώρες του ΟΟΣΑ, οι ονομαστικές τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,1% το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, έναντι σχεδόν στασιμότητας στην αρχή του περασμένου έτους.

Μόνο περίπου το ένα τρίτο αυτών των χωρών ανέφεραν τριμηνιαία πτώση την τελευταία περίοδο, από πάνω από το μισό στην αρχή του έτους.

«Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η πτώση των τιμών των κατοικιών έχει πλέον φτάσει στο κάτω μέρος, στις περισσότερες χώρες», δήλωσε ο Andrew Wishart, ανώτερος οικονομολόγος ακινήτων στην Capital Economics. «Πιστεύω ότι είχαμε τη διόρθωση της τιμής των κατοικιών που επρόκειτο να επιτύχουμε».

Οι τιμές των κατοικιών δέχθηκαν πλήγμα στα τέλη του 2022, αφού οι κεντρικές τράπεζες στις περισσότερες οικονομίες αύξησαν τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών για να περιορίσουν τον πληθωρισμό. Στις χώρες του ΟΟΣΑ, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν μόλις κατά 0,6% στα τέλη του 2022, καταγράφοντας τον χαμηλότερο ονομαστικό ρυθμό από το 2012.

Αλλαγή τάσης
Ωστόσο, αυτή η πτώση έχει αμβλυνθεί ή και αντιστραφεί σε πολλές οικονομίες, καθώς οι προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν το κόστος δανεισμού φέτος βοήθησαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να μειωθούν. Η έλλειψη ακινήτων προς πώληση συνέβαλε επίσης στη στήριξη των αποτιμήσεων και οι πραγματικές τιμές σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ επέστρεψαν σε ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο.

Οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται ή σταθεροποιούνται στις περισσότερες προηγμένες χώρες, ενώ σε άλλες χώρες παρατηρείται πτώση με βραδύτερο ρυθμό. Οι τιμές είναι πιθανό να πέσουν περαιτέρω σε ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία, οι οποίες έχουν μεγαλύτερες αγορές ενοικίασης, «αλλά ακόμη και σε αυτές τις οικονομίες πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης των τιμών είναι ήδη πίσω μας», είπε ο Wishart.

Οι τιμές των κατοικιών είναι «κοντά στο κάτω μέρος σε πολλά μέρη και ανακάμπτουν σε πολλά μέρη», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Tomasz Wieladek, οικονομολόγος στην επενδυτική εταιρεία T Rowe Price. Υποστήριξε επίσης, ότι η μετανάστευση και η περιοριστική πολεοδομική άδεια κράτησαν την πίεση στις τιμές των κατοικιών σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και της Αυστραλίας.

Τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν υψηλότερα κόστη στεγαστικών δανείων καθώς αποχωρούν από συμφωνίες σταθερού επιτοκίου, αλλά πολλά αντιμετωπίζουν καλύτερους όρους σε σύγκριση με πέρυσι. Ενώ τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο, παραμένουν πολύ κάτω από τις εθνικές κορυφές που είχαν επιτευχθεί το 2023.

«Πιστεύουμε ότι η διόρθωση στις τιμές των κατοικιών στην Ευρώπη δεν έχει ακόμη τελειώσει, αλλά μάλλον έχουμε δει τα χειρότερα», δήλωσε ο Sylvain Broyer, επικεφαλής οικονομολόγος της EMEA στην S&P Global Ratings. Αναμένει ότι η διόρθωση των τιμών θα συνεχιστεί σε ορισμένες χώρες, καθώς οι πληρωμές στεγαστικών δανείων παραμένουν υψηλές και το υψηλό κόστος κατασκευής που διατήρησε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να μειωθεί.

Ήπια πτώση
Η παγκόσμια πτώση των τιμών των κατοικιών ήταν γενικά πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν. Ο Fitch εκτιμά τώρα ότι οι ονομαστικές τιμές αυξήθηκαν κατά 6% στις ΗΠΑ πέρυσι, κάτω από προηγούμενη πρόβλεψη συρρίκνωσης έως και 5%, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπει μια πιο ήπια συρρίκνωση 2% το 2023 σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμηση για αύξηση στο 7%. Οι καλύτερες προβλέψεις οφείλονται εν μέρει στο ότι ο υψηλός πληθωρισμός έκρυψε την κλίμακα της πτώσης, είπαν οι οικονομολόγοι.

Σε ορισμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, η αγορά έδειξε απροσδόκητη ανθεκτικότητα και η διόρθωση των τιμών των κατοικιών δεν έχει εξαλείψει τα μεγάλα κέρδη που παρατηρήθηκαν κατά την πανδημία του κορωνοϊού, είτε σε ονομαστικούς είτε σε πραγματικούς όρους.

Αλλά σε ορισμένες χώρες εκτός του ΟΟΣΑ η εικόνα είναι διαφορετική. Στην Κίνα, η οποία βιώνει οξεία ύφεση, ο Fitch προέβλεψε ότι οι τιμές των κατοικιών θα συνεχίσουν να πέφτουν για τα επόμενα δύο χρόνια, προειδοποιώντας ότι η επενδυτική ζήτηση «έχει κυρίως εξαφανιστεί» μετά από συρρίκνωση των τιμών κατά 7% τα τελευταία δύο χρόνια.

Πηγή: OT.gr

  • τιμές ακινήτων