Build
Δυσκολίες στην αγορά ακινήτων στη Φλόριντα
Πολλοί πωλητές είναι πρόθυμοι να δεχτούν μια χαμηλότερη προσφορά για να πουλήσουν γρήγορα
Δυσκολίες στην αγορά ακινήτων στη Φλόριντα

Οι πωλήσεις των διαμερισμάτων στη Φλόριντα έχουν μειωθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες, παρόλο που οι τιμές μειώθηκαν σε ορισμένα από τα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα και ο αριθμός των πωλητών «που έχουν κίνητρα» στην πολιτεία, δηλαδή είναι πρόθυμοι να δεχτούν μια χαμηλότερη προσφορά για να πουλήσουν γρήγορα, είναι σήμερα ο υψηλότερος στη χώρα. Οι τιμές των κατοικιών σε επίπεδο πολιτείας αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες, με τη μέση τιμή πώλησης για κατοικίες στη Φλόριντα να είναι 404.100 δολάρια τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση 4,5% από έτος σε έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Redfin.

Αν και αυτοί οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι η διόρθωση τιμών στις ΗΠΑ από τα τέλη του καλοκαιριού του 2022 έως την άνοιξη του 2023 έχει οριστικά τελειώσει στην Φλόριντα, δεν εξηγούν γιατί η πολιτεία παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά των ΗΠΑ, με ορισμένες από τις μεγάλες πόλεις της να παρουσιάζουν βουτιά στις πωλήσεις και τις τιμές κατοικιών.

Μειώσεις πωλήσεων

Σύμφωνα με στοιχεία της Redfin, ο αριθμός των πωλήσεων στο Τζάκσονβιλ μειώθηκε κατά περισσότερο από 27% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ στο Μαϊάμι μειώθηκε σχεδόν κατά 9%. Στο Τζάκσονβιλ, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν 6,5% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ στο Μαϊάμι υποχώρησαν κατά 2,5%.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την τάση σε εθνικό επίπεδο, όπου οι τιμές των διαμερισμάτων ανεβαίνουν και οι πωλήσεις αποδίδουν με υψηλότερο ρυθμό, σύμφωνα με την Redfin. Τι συμβαίνει λοιπόν στη Φλόριντα;

Ο Λόρενς Γιουν, επικεφαλής οικονομολόγος και ανώτερος αντιπρόεδρος έρευνας στην Εθνική Ένωση Μεσιτών, εξήγησε στο Newsweek την πτώση των πωλήσεων των διαμερισμάτων ως αποτέλεσμα εν μέρει στη συνεχιζόμενη ασφαλιστική κρίση στην πολιτεία και εν μέρει λόγω των υψηλότερων χρεώσεων για τα διαμερίσματα.

Αυξημένα ασφάλιστρα

Το κόστος ασφάλισης κατοικίας στη Φλόριντα έχει αυξηθεί κατά 102% τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία από το Insurance Information Institute (Triple-I) που αναφέρει το Fox 13, και είναι τρεις φορές πιο ακριβά από τον εθνικό μέσο όρο. Η ασφάλιση κατοικίας το 2023 κοστίζει περίπου 6.000 δολάρια, σύμφωνα με το Triple-I, το υψηλότερο μέσο ασφάλιστρο στη χώρα.

Ενώ η ζήτηση είναι χαμηλή και οι άνθρωποι αναζητούν φθηνότερα ακίνητα, οι τιμές των κατοικιών στη Φλόριντα εξακολουθούν να αυξάνονται επειδή η προσφορά παραμένει χαμηλή.

“Η αγορά των διαμερισμάτων παρουσιάζει παρόμοια δυναμική με την αγορά μονοκατοικιών”, εξήγησε ο οικονομολόγος της Moody’s Analytics Ματ Γουόλς στο Newsweek. «Οι όγκοι συναλλαγών είναι χαμηλοί, αλλά οι τιμές όπως μετρήθηκαν από τον δείκτη τιμών κατοικιών του Moody’s Analytics συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Ωστόσο, ο ρυθμός ανατίμησης είναι αργός και αυτό είναι πιο έντονο μεταξύ των πιο ακριβών μονάδων διαμερισμάτων». 

Μεγαλύτερα επιτόκια για ακριβότερα σπίτια

Σύμφωνα με τον Γουόλς, η άνοδος στα επιτόκια στεγαστικών δανείων ήταν μεγαλύτερη για τα πιο ακριβά ακίνητα στην πολιτεία και οι υποψήφιοι αγοραστές που παραμένουν στην αγορά μετατοπίζουν την αναζήτησή τους σε φθηνότερα ακίνητα.

Η Redfin είπε ότι οι αγοραστές απομακρύνονται από τα διαμερίσματα και κοιτάζουν μονοκατοικίες ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τελών που σχετίζονται με τα διαμερίσματα, συμβάλλοντας στην αύξηση των πωλήσεων και των τιμών των μονοκατοικιών.

Ο Γουόλς είπε ότι η χαμηλή προσιτή τιμή και η λιτή προσφορά θα παραμείνουν οι κυρίαρχες δυνάμεις στην αγορά κατοικίας της Φλόριντα το 2024.

«Η Moody’s Analytics αναμένει ότι οι τιμές θα κινηθούν στρεβλά τα επόμενα χρόνια, αποκαθιστώντας σιγά σιγά την ισορροπία μεταξύ των διάμεσων τιμών των κατοικιών και του μέσου εισοδήματος», είπε. «Σε γενικές γραμμές, αυτή η προσαρμογή θα συμβεί για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν αποκατασταθεί η οικονομική προσιτότητα, αν δεν υπάρξει ύφεση».

Καλύτερα στο μέλλον

Ο Γιουν είναι θετικός για το μέλλον της πολιτείας, παρά τα τρέχοντα προβλήματα. «Πρέπει να προσδιορίσουμε εάν αυτή η τάση [χαμηλότερες πωλήσεις] είναι διατηρημένη ή απλώς βραχυπρόθεσμα, επειδή η Φλόριντα έχει μία από τις ταχύτερες θέσεις εργασίας και προσθήκες πληθυσμού μεταξύ όλων των πολιτειών», είπε στο Newsweek.

«Περισσότεροι άνθρωποι σημαίνουν τελικά μεγαλύτερη ζήτηση κατοικιών, παρόλο που βραχυπρόθεσμα η αγορά μπορεί να επηρεαστεί από τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων».

Αλλά άλλοι πιστεύουν ότι τα προβλήματα μπορεί να είναι ακόμη μπροστά για την αγορά κατοικίας της Φλόριντα. Ο Λανς Λάμπερτ, δημοσιογράφος του ResiClub, έγραψε ότι πολλές μεγάλες πόλεις στη Νοτιοδυτική Φλόριντα έχουν μεγαλύτερη αύξηση αποθεμάτων από έτος σε έτος μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να δουν τις τιμές να πέφτουν σύντομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λάμπερτ, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 149% από έτος σε έτος στην Punta Gorda, 103% στο Cape Coral-Fort Myers, 81% στο North Port-Sarasota-Bradenton και 62% στα Νησιά Naples-Marco.

Πηγή: ot.gr