Hospitality & Tourism
Ο τουρισμός στην Αλβανία «απογειώνεται»
Οδεύει προς νέο ρεκόρ αφίξεων
Ο τουρισμός στην Αλβανία «απογειώνεται»

Ένα εκατομμύριο τουρίστες έχουν ήδη επισκεφθεί την Αλβανία από το εξωτερικό φέτος, 50% περισσότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και όλα δείχνουν ότι η χώρα οδεύει προς νέο ρεκόρ διεθνών τουριστικών αφίξεων.

Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στη διεθνή τουριστική έκθεση ITB Berlin στη Γερμανία, στη διάρκεια της οποίας η Υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας  Mirela Kumbaro και ο Dr. Mario Tobias, Διευθύνων Σύμβουλος της Messe Berlin, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας σύμφωνα με την οποία η Αλβανία θα είναι το 2025 η Official Host Country της ITB Berlin 2025.

«Η Αλβανία είναι ένα κρυμμένο στολίδι στη Μεσόγειο με καλή τουριστική υποδομή», σχολίασε η Mirela Kumbaro κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής. «Οι άνθρωποι αναζητούν νέους προορισμούς και εμπειρίες. Η Αλβανία δεν ταιριάζει σε κανένα από τα συνήθη στερεότυπα, αλλά αντίθετα είναι μια μικρή και κατά κάποιο τρόπο μυστικιστική χώρα, όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να αποκτήσουν νέες εμπειρίες», είπε ο κα. Kumbaro σύμφωνα με την ανακοίνωση της ITB Berlin.

Για την Mirela Kumbaro, είναι το «αλβανικό πνεύμα» και η φιλοξενία των ντόπιων που κάνουν την Αλβανία τόσο ελκυστική. «Στην Αλβανία το σπίτι ανήκει στον φιλοξενούμενο και στον Θεό», λέει η Mirela Kumbaro, παραθέτοντας μια κοινή ρήση στη χώρα της. Στην Αλβανία, οι επισκέπτες μπορούν να περιμένουν να τους συμπεριφέρονται σαν βασιλείς, πρόσθεσε.

Επιπλέον, οι αποστάσεις μεταξύ των τουριστικών αξιοθέατων στην Αλβανία είναι μικρές. Χρειάζονται μόνο λίγες ώρες για να φτάσει κανείς στα βουνά από την ακτή.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο τουρισμός στην Αλβανία απογειώνεται. Πέρυσι, 10,1 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την Αλβανία από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ (UNWTO), κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023 ο τουρισμός στην Αλβανία παρουσίασε την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη παγκοσμίως και την υψηλότερη στην Ευρώπη.

Πηγή: ot.gr