Build
Κατασκευαστικές εταιρείες θα πρέπει να χρεοκοπήσουν ή να αναδιαρθρωθούν
Όσες είναι σοβαρά αφερέγγυες να μην περιμένουν κρατική βοήθεια, είπε ο αρμόδιος Κινέζος υπουργός
Κατασκευαστικές εταιρείες θα πρέπει να χρεοκοπήσουν ή να αναδιαρθρωθούν
Αν χρειάζεται, ας χρεοκοπήσουν. Αυτό είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υπουργός Στέγασης και Αστικής Αγροτικής Ανάπτυξης της Κίνας, Νι Χονγκ, σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στις κατασκευαστικές εταιρείες που πλήττονται από συσσωρευμένα χρέη.

Διαμήνυσε ουσιαστικά ότι καλά θα κάνουν αυτές οι εταιρείες να μην περιμένουν μεγάλη κρατική βοήθεια. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι όποιοι βλάπτουν τα συμφέροντα των πολλών θα τιμωρηθούν.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο αρμόδιος Κινέζος υπουργός, «για εταιρείες ακινήτων που είναι σοβαρά αφερέγγυες και δεν μπορούν πια να λειτουργήσουν, αυτές που πρέπει να πτωχεύσουν, θα πρέπει να χρεοκοπήσουν ή να αναδιαρθρωθούν, σύμφωνα με το νόμο και τις αρχές της αγοράς».

Πρόσθεσε, δε, πως «όσοι κάνουν κινήσεις που βλάπτουν τα συμφέροντα των μαζών θα διερευνηθούν αποφασιστικά και θα τιμωρηθούν σύμφωνα με το νόμο. Θα υποχρεωθούν να πληρώσουν το οφειλόμενο τίμημα», σύμφωνα με την απόδοση του CNBC.

Οι διατυπώσεις αυτές ισοδυναμούν με προφανές ξεκαθάρισμα της θέσης του Πεκίνου απέναντι στην κρίση που αντιμετωπίζει καιρό τώρα ο άλλοτε κραταιός κλάδος των κατασκευών ακινήτων της Κίνας, με κολοσσούς όπως η Evergrande και η Country Garden να έχουν αθετήσει το χρέος τους, ενώ οι πωλήσεις παραμένουν εξαιρετικά αδύναμες κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για το μέλος επιχειρήσεις του κλάδου.

Στο επίκεντρο η βιομηχανία
Η φετινή ετήσια κυβερνητική συγκέντρωση έδωσε έμφαση στην εστίαση της χώρας στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη υψηλής παραγωγικότητας. Αντίθετα, η ηγεσία δεν έχει αναφερθεί τόσο πολύ στον τεράστιο τομέα των ακινήτων, δίνοντας το στίγμα της εστίασης της κυβερνητικής πολιτικής.

Τα ακίνητα μόλις που συμπεριλήφθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που επικεντρώθηκε στην οικονομία, ενώ ο Νι επικεντρώθηκε στις «ζωές των ανθρώπων».

Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε ότι οι αρχές θα προωθήσουν τις πωλήσεις κατοικιών και την ανάπτυξη οικονομικά προσιτών κατοικιών.

Οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές στον τομέα των ακινήτων έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική οικονομία της Κίνας. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τα ακίνητα αποτελούσαν κάποτε περίπου το 25% του ΑΕΠ της Κίνας.

Οι αναλυτές της UBS υπολόγισαν στα τέλη του περασμένου έτους ότι τα ακίνητα αντιπροσωπεύουν πλέον περίπου το 22% της οικονομίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε στην έκθεση του κυβερνητικού έργου ότι το επόμενο έτος, η Κίνα «θα κινηθεί ταχύτερα για να προωθήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την ακίνητη περιουσία».

«Θα κλιμακώσουμε την οικοδόμηση και την προμήθεια κατοικιών με κρατική επιδότηση και θα βελτιώσουμε τα βασικά συστήματα για τη στέγαση εμπορευμάτων για να καλύψουμε την ουσιαστική ανάγκη των ανθρώπων για κατοικία και τις διαφορετικές απαιτήσεις τους για καλύτερη στέγαση», ανέφερε.

Πηγή: OT.gr
 

  • κατασκευές
  • Κίνα