Retail
Κλείνουν το ένα μετά το άλλο καταστήματα της αλυσίδας Body Shop
Σε μη αναστρέψιμη πορεία δείχνει ότι οδεύει η αλυσίδα λιανικής πώλησης καλλυντικών
Κλείνουν το ένα μετά το άλλο καταστήματα της αλυσίδας Body Shop
Σε ανακοίνωση νωρίτερα αυτό τον μήνα, η εταιρεία λιανικής πώλησης καλλυντικών Body Shop με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της στις ΗΠΑ δεν λειτουργεί πλέον, με ισχύ από την 1η Μαρτίου.

Πρόσθεσε ότι 33 από τα 105 καταστήματά της στον Καναδά θα ξεκινήσουν άμεσα τις πωλήσεις εκκαθάρισης και «οι διαδικτυακές πωλήσεις μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου καταστημάτων στον Καναδά θα σταματήσουν», αλλά ότι όλες οι τοποθεσίες στον Καναδά θα παραμείνουν ανοιχτές προς το παρόν.

Ο υψηλός πληθωρισμός τα τελευταία χρόνια έχει βλάψει τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές, ιδιαίτερα αυτούς όπως το The Body Shop που λειτουργούσαν κυρίως εκτός εμπορικών κέντρων και απευθύνονταν στη μεσαία τάξη, παρατηρεί το CNN.

Το Body Shop, γνωστό για τα ως φυσικά, βιώσιμα και ηθικά προϊόντα που εμπορεύεται, ιδρύθηκε το 1976 στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και περιβαλλοντική ακτιβίστρια Ανίτα Ρόντικ. Ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που απαγόρευσαν τις δοκιμές σε ζώα για πολλά από τα προϊόντα της. Το 2019 πιστοποιήθηκε ως «B Corp», ένας χαρακτηρισμός που δόθηκε σε εταιρείες που πληρούν ορισμένα πρότυπα διαφάνειας και περιβαλλοντικής ευσυνειδησίας. 

Κάποτε σε πάνω από 80 χώρες
Μέχρι το 2023, είχε επεκταθεί σε περισσότερες από 2.500 τοποθεσίες λιανικής σε περισσότερες από 80 χώρες και είχε διαδικτυακές πωλήσεις σε περισσότερες από 60 αγορές.

Από την έναρξή του, το The Body Shop άλλαξε χέρια αρκετές φορές. Αγοράστηκε από τον κολοσσό των καλλυντικών L’Oréal το 2006 για περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, προτού πουληθεί στη βραζιλιάνικη εταιρεία Natura το 2017 για άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Το brand τα τελευταία χρόνια καρκινοβατούσε. Σε μια αναφορά στις αρχές του 2023, η Natura σημείωσε ότι το The Body Shop «(αντιμετωπίζει) αντίθετους ανέμους» με πτώση 13,5% από έτος σε έτος το 2022, έτος που η εταιρεία είπε ότι «δεν ήταν καθόλου εύκολο» για την εταιρεία. Τα κανάλια απευθείας προς τους καταναλωτές, τα οποία είχαν «ωφεληθεί κατά τη διάρκεια του Covid», επέστρεψαν στα «προ πανδημίας πιο κανονικά επίπεδα», επηρεάζοντας περαιτέρω τους αριθμούς πωλήσεων, ανέφερε η Natura.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το The Body Shop πουλήθηκε στον όμιλο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Aurelius για περίπου 266 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: OT.gr

  • The Body Shop