Build
Εντός πενταετίας τα νέα Επαρχιακά Δικαστήρια Λευκωσίας
Το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή
Εντός πενταετίας τα νέα Επαρχιακά Δικαστήρια Λευκωσίας

Εντός πενταετίας αναμένεται η ολοκλήρωση της ανέγερσης των νέων Επαρχιακών Δικαστηρίων Λευκωσίας, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, παρουσία και του Υπουργού Δικαιοσύνης Μάριου Χαρτσιώτη.

Στην αρχική τοποθέτησή του ενώπιον της επιτροπής, ο κ. Χαρτσιώτης έκανε λόγο για ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο επηρεάζει την αποτελεσματικότητα απονομής της δικαιοσύνης. Συμπλήρωσε ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες ανέγερσης του νέου κτηρίου των δικαστηρίων, έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές εργασίες (αρχαιολογική έρευνα, έρευνα για εκρηκτικές ύλες, κυκλοφοριακή μελέτη), ενώ έχει γίνει και μία καταρχήν κοστολόγηση του έργου.

Σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο Μεταφορών έχει εγκύψει με προσοχή στο θέμα, ιδιαίτερα ως προς το ζήτημα διάνοιξης δεύτερης διόδου πρόσβασης μέσω του παρακείμενου στρατοπέδου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ είχε ήδη επαφές και με το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι το έργο αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου για εξυπηρέτηση της δικαιοσύνης και στάθηκε στο πρόβλημα που δημιουργείται λόγω μεγάλης προσέλευσης του κοινού (900 αυτοκίνητα την ημέρα) και την συνεπαγόμενη απαίτηση για χώρους στάθμευσης και μέτρα ασφαλείας.

Αναφέρθηκε επίσης σε αρχική πρόνοια ενός περάσματος για τα νέα κτίρια, η οποία δημιούργησε ωστόσο ζήτημα πρόσβασης υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, ενώ δεν ήταν εφικτή η διάνοιξη δεύτερης διόδου πρόσβασης λόγω ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εν αναμονή της μετακίνησης των εγκαταστάσεων.

Συμπλήρωσε εντούτοις ότι έχουν εντοπιστεί δύο άλλες λύσεις για το ζήτημα, ενώ έχει προχωρήσει και η υπόθεση μετακίνησης κτηρίων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, γεγονός που, όπως είπε, επιτρέπει στο Υπουργείο να προχωρήσει με τις υπόλοιπες εργασίες για την υλοποίηση του έργου.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ο κ. Βαφεάδης έκανε λόγο για επικαιροποίηση του προϋπολογισμού με στόχο τη μείωση του κόστους, συζήτηση με το Τμήμα Πολεοδομίας για προσαρμογή των σχεδιασμών και προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών είπαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση για μετακίνηση κτηρίων του στρατοπέδου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αναμένονται οι τελικές εισηγήσεις.

Η εκπρόσωπος της Δικαστικής Υπηρεσίας εξέφρασε ετοιμότητα για συμβολή στην έναρξη ανέγερσης του νέου κτηρίου, το οποίο χαρακτήρισε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της μεταρρύθμισης στον τομέα της δικαιοσύνης, καθώς οι προσλήψεις προσωπικού και δικαστών προσκρούουν στο κτιριακό.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε σημαντική παράμετρο την ανέγερση νέου κτιρίου, προσθέτοντας ότι έχει εγκριθεί αίτημα δέσμευσης πόρων από τον Ιούνιο του 2022.

Εκπρόσωπος του Δήμου Λευκωσίας εξέφρασε την ικανοποίηση των δημοτικών αρχών για την παραμονή δικαστηρίων τον ιστορικό τους χώρο, ενώ ικανοποίηση εξέφρασε και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος μέσω του Προέδρου του Μιχάλη Βορκά, ο οποίος χαρακτήρισε αναγκαία την επικοινωνία με τον σύλλογο για τις λεπτομέρειες του νέου κτηρίου προς ικανοποίηση των αναγκών δικηγόρων και την πρόληψη προβλημάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ