Σύμφωνα με το CNN Travel, το Διεθνές Αεροδρόμιο Al Maktoum είχε σχέδια να γίνει ένας φουτουριστικός «μεγα-κόμβος» που είχε ως στόχο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ταξίδευαν οι επιβάτες των αεροπλάνων.
Ένα τεράστιο τρισδιάστατο μοντέλο με έξι διαδρόμους και τρεις τερματικούς σταθμούς παρουσιάστηκε πρόσφατα στην αεροπορική έκθεση του Ντουμπάι.
Ο επικεφαλής των αεροδρομίων του Ντουμπάι, Paul Griffiths, εξήγησε στο CNN ότι η επέκταση και οι επενδύσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι είχαν προτεραιότητα έναντι του νέου μέγα αεροδρομίου. «Αυτό θα συνεχιστεί έως ότου απορροφηθεί όλη η δυνατή χωρητικότητα», πρόσθεσε.
«Αυτή η επέκταση όχι μόνο θα εξυπηρετήσει την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, αλλά θα μας δώσει και επιπλέον χρόνο για να σχεδιάσουμε τη στρατηγική της σταδιακής επέκτασης του Dubai World Central».
Παρότι δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης, πιστεύεται ότι το Ντουμπάι θα μπορούσε να αποκτήσει ένα νέο αεροδρόμιο στη δεκαετία του 2030 – αν και τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Όταν ολοκληρωθεί η επέκταση του διεθνούς αεροδρομίου Al Maktoum, πιστεύεται ότι το αεροδρόμιο θα μπορεί να εξυπηρετεί 160 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, καθώς και 12 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων.
Το αεροδρόμιο σήμερα εξυπηρετεί μια μικρή ομάδα αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, οι οποίες εκτελούν κυρίως δρομολόγια προς την Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία.
Παρά τον περιορισμένο αριθμό επιβατικών πτήσεων, το Διεθνές Αεροδρόμιο Al Maktoum έχει βρει έναν διαφορετικό σκοπό στην αεροπορική βιομηχανία. Το λιγότερο γνωστό αεροδρόμιο του Ντουμπάι χρησιμοποιείται για τη συντήρηση και την επισκευή αεροσκαφών και υποδέχεται επίσης τζετ και πτήσεις charter.
Διεθνές Αεροδρόμιο King Salman, Σαουδική Αραβία
Μια άλλη χώρα ελπίζει επίσης να κατασκευάσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο. Το Διεθνές Αεροδρόμιο King Salman στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας θα διαθέτει έξι διαδρόμους προσγείωσης και αναμένεται να εξυπηρετεί 120 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.
Ο τεράστιος νέος ταξιδιωτικός κόμβος στην πρωτεύουσα θα εκτείνεται σε 57 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καθιστώντας τον το μεγαλύτερο στον κόσμο μέχρι το 2030. Όταν ο κόμβος ανοίξει το 2030, αναμένεται να είναι σε θέση να φιλοξενήσει πάνω από 100 εκατομμύρια επιβάτες. Υπάρχουν πολλά άλλα νέα αεροδρόμια που ελπίζουν να ανοίξουν σε όλη την Ευρώπη.
Αεροδρόμιο Αλληλεγγύης Βαρσοβίας, Πολωνία
Ο νέος μεγάλος ταξιδιωτικός κόμβος της Πολωνίας αναμένεται να ανταγωνιστεί τα αεροδρόμια Χίθροου και Ντουμπάι χάρη στις σχεδιαζόμενες πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Στόχος του νέου αεροδρομίου είναι να δώσει τη δυνατότητα στους επιβάτες από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να πετάξουν σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο – χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν πρώτα σε κόμβους στη Δυτική Ευρώπη.
Ενώ η Πολωνία σχεδιάζει να στηρίξει τη συνολική αύξηση των επιβατών της, το νέο κέντρο θα βοηθήσει επίσης τον εθνικό αερομεταφορέα της χώρας (LOT Polish Airlines) να αυξήσει επίσης τον αριθμό των επιβατών του.
Αεροδρόμιο Σαλέρνο, Ιταλία
Το αεροδρόμιο του Pontecagnano («Σαλέρνο») υποβάλλεται επί του παρόντος σε μια τεράστια ανακαίνιση ύψους 400 εκατομμυρίων λιρών. Στο πλαίσιο της επέκτασης θα κατασκευαστεί ένας μεγαλύτερος διάδρομος προσγείωσης, καθώς και πέντε νέες πύλες επιβίβασης.
Περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ (214 εκατ. λίρες) έχουν δαπανηθεί για την ανάπτυξη των εμπορικών δομών στο εσωτερικό του αεροδρομίου. Άλλες αναπτυξιακές εργασίες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στην τοπική περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου μετρό, με πέντε νέες στάσεις, το οποίο θα πλαισιώνει τη σιδηροδρομική γραμμή Σαλέρνο Battipaglia.
Πηγή: newmoney.gr