Hospitality & Tourism
Σκωτία: Το αποστακτήριο ουίσκι με δύο αστέρια Michelin
Έχει καταστεί ένας απίθανος γαστρονομικός προορισμός
Σκωτία: Το αποστακτήριο ουίσκι με δύο αστέρια Michelin

Δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πάει κανείς στο Crieff. Ανάμεσα τους, υπάρχει το Crieff Hydro, ένα τεράστιο θέρετρο με σπα και χώρος γάμων. Κάποια λεωφορεία καθ’ οδόν προς τα Χάιλαντς περιστασιακά σταματούν στην πόλη για διάλειμα πριν συνεχίσουν βόρεια – ίσως κάποιοι φαν του Γιούαν Μακγκρέγκορ να θέλουν να επισκεφτούν τη γενέτειρά του.

Ωστόσο, είναι μια όμορφη μεσαιωνική πόλη φωλιασμένη μέσα σε παρθένα δάση. Αλλά πλέον, όπως διαφαίνεται και από την κυκλοφορία του τελευταίου Οδηγού Michelin τον Φεβρουάριο, το Crieff φαίνεται ότι θα μετατραπεί σε έναν νέο γαστρονομικό προορισμό, σύμφωνα με τους Financial Times.

Δίπλα στο Barvick Burn, λίγο έξω από την πόλη, βρίσκεται το Glenturret, το παλαιότερο αποστακτήριο ουίσκι που λειτουργεί στη Σκωτία, που χρονολογείται τουλάχιστον από το 1763. Όπως τα περισσότερα αποστακτήρια της Σκωτίας, είναι ανοιχτό στους επισκέπτες, με ξεναγήσεις, κατάστημα που προσφέρει διάφορα ουίσκι, αναμνηστικά καφέ, και διάφορα σνακ

Το μοναδικό αποστακτήριο με αστέρια Michelin

Αλλά το 2021, το Glenturret άνοιξε ένα εστιατόριο που όμοιο του δεν υπάρχει σε άλλο αποστακτήριο. Για 18 χρόνια, υπάρχει μόνο ένα εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin στη Σκωτία — το ομώνυμο εστιατόριο του αείμνηστου Andrew Fairlie στο Gleneagles. Τώρα, το εστιατόριο του Glenturret έχει βραβευτεί επίσης με δύο αστέρια, το μοναδικό αποστακτήριο στον κόσμο που έχει αυτή την τιμή.

«Ήταν ένας προσωπικός και επαγγελματικός στόχος, αλλά όταν ανακοίνωσαν το όνομα, υπήρξε πραγματικό σοκ», είπε στους Financial Times ο σεφ του εστιατορίου Μαρκ Ντόναλντ. Το κύρος μπορεί να φέρει πίεση: «Παρατήρησα την πρώτη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση ότι η ατμόσφαιρα ήταν πιο στρεσαρισμένη. Ενώ υπήρχε χαρά, η ατμόσφαιρα στο εστιατόριο ήταν λίγο πιο βαριά», είπε ο 38χρονος επικεφαλής σεφ. 

Αλλά αν οι μάγειρες δυσκολεύονταν κάτω από το βάρος των προσδοκιών αυτό δεν φαινόταν στο τραπέζι, ούτε στις καραβίδες με βουτυρόγαλα και χαβιάρι, ούτε όταν παρέδιδαν γαρίδες δυτικής ακτής με μους ραπανάκι. Εκτός από τα κύρια πιάτα, το μενού περιελάμβανε μια σειρά από μικρές απολαύσεις που εκρήγνυνται στον ουρανίσκο.

Δεδομένης της στενής σχέσης μεταξύ ουίσκι, χρήματος και τουρισμού, γιατί περισσότερα αποστακτήρια δεν προσφέρουν εκλεκτό φαγητό; «Λοιπόν, είναι ο ίδιος λόγος που το φαγητό είναι μέτριο σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου – δεν είναι αυτό για το οποίο πάνε, είναι για την λιγούρα, μια εκ των υστέρων σκέψη», είπε ο Ντόναλντ. «Η εστίαση στα περισσότερα από αυτά τα μέρη είναι στο σιτάρι και στο οινόπνευμα, τίποτα άλλο».

O όμιλος Lalique

Η γαστρονομική φιλοδοξία του Glenturret πηγάζει από την απόκτησή του, το 2019, από τον όμιλο Lalique, την διάσημη γαλλική υαλουργεία που έχει διαφοροποιηθεί όλο και περισσότερο σε αρώματα, εσωτερική διακόσμηση και φιλοξενία. Με αμπελώνες, ξενοδοχεία και εστιατόρια να αποτελούν ήδη μέρος του χαρτοφυλακίου της – συμπεριλαμβανομένου του Château Hochberg στην Αλσατία και του Lafaurie-Peyraguey στο Sauternes – αυτή ήταν μια ευκαιρία να εφαρμοστεί το ίδιο μοντέλο στη Σκωτία.

Οι Ft ρώτησαν το προσωπικό αν υπήρχε τυπικός πελάτης, αλλά δεν πίστευαν ότι υπήρχε – οι ντόπιοι έρχονταν περιστασιακά, αλλά με 195 λίρες  για το μενού γευσιγνωσίας 10 πιάτων, η πλειοψηφία ήταν είτε τουρίστες του ουίσκι είτε αφοσιωμένοι καλοφαγάδες. 

Παρά το σκηνικό, το ουίσκι απλά υπονοούνταν στο μενού. Ένα κοκτέιλ ουίσκι προτείνεται ως απεριτίφ. Η τύρφη χρησιμοποιείται για να καπνίσει κάποια θαλασσινά. Ο Ντόναλντ ομολόγησε ότι δεν του αρέσει προσωπικά το ουίσκι, αλλά ότι θέλει να δώσει στους πελάτες την αίσθηση του «χρόνου και του τόπου», έτσι βρήκε τρόπους να εισάγει διακριτικά τις γεύσεις του εθνικού ποτού της Σκωτίας.

Όπως πολλοί σεφ λέει ότι δεν μαγειρεύει για τον οδηγό Michelin. Όπως πολλοί άλλοι, δεν μπορεί να μην δώσει σημασία όταν το μικρό κόκκινο βιβλίο θα κυκλοφορήσει ξανά. «Υπήρχε μια ωραία αίσθηση επικύρωσης», είπε, προτού επιστρέψει βιαστικά στην κουζίνα, «αλλά δεν είχα μια μέρα άδεια από τότε που συνέβη».

Πηγή: ot.gr