Build
Το μέσο μηνιαίο ενοίκιο στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε στις £1.238
Μια τιμή κατά £102 υψηλότερη ή σε ποσοστό 9% από ό,τι πριν από 12 μήνες
Το μέσο μηνιαίο ενοίκιο στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε στις £1.238
Οι Βρετανοί βρίσκονται μπροστά σε μια απελπιστική κρίση στέγασης καθώς το κόστος ενοικίασης στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί και η αγορά κατοικίας συνεχίζει να επηρεάζεται από τη περιορισμένη προσφορά και τα υψηλότερα επιτόκια.

Το μέσο ενοίκιο του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 9% τους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο, από 8,5% τον Ιανουάριο, δήλωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).

Είναι η υψηλότερη ετήσια ποσοστιαία μεταβολή από τότε που ξεκίνησε η σειρά δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιανουάριο του 2015. Στο Λονδίνο ο πληθωρισμός ενοικίων ήταν υψηλότερος, με 10,6%, και χαμηλότερος στη Βορειοανατολική Βρετανία με 5,7%,σημειώνει ο Independent.

Το μέσο μηνιαίο ενοίκιο στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τώρα £1.238, το οποίο είναι £102 υψηλότερο από ό,τι πριν από 12 μήνες.

Ωστόσο, οι μέσες τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,6% τους 12 μήνες έως τον Ιανουάριο του 2024. Στην Αγγλία, μειώθηκαν κατά 1,5% όπως και στην Ουαλία κατά 0,8%, αλλά αυξήθηκαν στη Σκωτία κατά 4,8%.

Πολύ πάνω απ’ τον πληθωρισμό
Η αύξηση του ενοικίου κατά 9% είναι σημαντικά πάνω από το 3,4% αύξησης του πληθωρισμού και δείχνει ότι οι ενοικιαστές εξακολουθούν να πλήττονται από τεράστιες αυξήσεις κόστους. Στην Αγγλία και την Ουαλία, 5 εκατομμύρια νοικοκυριά νοικιάζουν κατοικία σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

Ο Λουκ Μέρφι, αναπληρωτής διευθυντής υποδομών και στέγασης στο Ινστιτούτο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής – IPPR, είπε στον Independent ότι το διαρθρωτικό πρόβλημα έλλειψης προσφοράς στην αγορά στέγης του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να είναι ο κύριος παράγοντας στις αυξήσεις των ενοικίων.

Η Κάρα Πασίτι ανώτερη οικονομολόγος στο Resolution Foundation, είπε ότι το μέσο ενοίκιο στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τώρα ένα πέμπτο υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία τον Φεβρουάριο του 2020. 

«Με τον πληθωρισμό να μειώνεται και την αύξηση των κερδών να μειώνεται, μπορούμε να αναμένουμε καλύτερα νέα στο μέλλον, και πράγματι, τα στοιχεία της αγοράς για τις τιμές ενοικίων για νέες μισθώσεις παρουσίασαν βραδύτερη ανάπτυξη τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, ακόμα κι αν αρχίσουμε να βλέπουμε την αύξηση των τιμών των ενοικίων να μειώνεται, η ενοικίαση θα παραμείνει μακράν η λιγότερο προσιτή, λιγότερο ασφαλής και χαμηλότερης ποιότητας επιλογή στέγασης».

Ένας περαιτέρω ελαφρυντικός παράγοντας θα μπορούσε να είναι η επιβράδυνση στον τομέα της οικοδομής λόγω των υψηλών επιτοκίων, του υψηλότερου κόστους για τις πρώτες ύλες και της χαμηλότερης ζήτησης.

Μετακυλίεται στους ενοικιαστές
Οι εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι ένα άλλο ζήτημα είναι το κόστος που μετακυλίεται στους ιδιοκτήτες που αγοράζουν ακίνητα για να τα νοικιάσουν καθώς έληξαν τα στεγαστικά δάνειά τους με σταθερό επιτόκιο και έχουν ξεκινήσει νέες συμφωνίες πληρώνοντας πολύ υψηλότερες μηνιαίες δόσεις. Αυτά τα έξοδα μετακυλίστηκαν στους ενοικιαστές.

Ο Τζόναθαν Γκόρντον, διευθυντής διαχείρισης περιουσίας στην IP Global, είπε ότι οι συνθήκες ενοικίασης στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν «βίαιες» για τους ενοικιαστές αυτή τη στιγμή, επειδή οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος, το οποίο με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε αυξήσεις ενοικίων. Αυτό δημιουργεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τους ενοικιαστές στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι μισθοί συχνά δεν συμβαδίζουν με τις αυξήσεις των ενοικίων.

Και η Μισέλ Λόσον, διευθύντρια στην εταιρεία συμβούλων Lawson Financial, είπε στον Independent: «Αυτά τα στοιχεία είναι ζοφερά, αλλά δεν προκαλούν έκπληξη. Οι ιδιοκτήτες στον τομέα ενοικίασης έχουν ακρωτηριαστεί από το αυξημένο κόστος με υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων, τεράστια φορολόγηση και επαχθείς και δαπανηρές ρυθμίσεις. 

Δεν διαφαίνεται λύση
«Οι ακούσιες συνέπειες αυτού έχουν ως αποτέλεσμα οι ενοικιαστές, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη φτάσει  οικονομικά στα άκρα, θα υποφέρουν μακροπρόθεσμα».

Ο Μπεν Τομέι, διευθύνων σύμβουλος της Generation Rent, υποστήριξε ότι οι αυξήσεις των τιμών δεν οφείλονται μόνο στο κόστος των ιδιοκτητών που αυξάνονται καθώς τα μισά από τα ενοικιαζόμενα σπίτια δεν έχουν υποθήκη. Επομένως για τον Τομέι είναι σαφές ότι οι ιδιοκτήτες αυξάνουν το ενοίκιο μόνο και μόνο επειδή οι ενοικιαστές τους δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πληρώσουν αυτές τις τιμές.

«Η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τους ενοικιαστές και να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να πατήσει φρένο στα ραγδαία αύξηση των ενοικίων στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Η παράνομη απρόσιτη αύξηση των ενοικίων θα έδινε στους ενοικιαστές τον απαραίτητο χώρο για ανάσα, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί για την οικοδόμηση πολλών πιο προσιτών και κοινωνικών κατοικιών για να αντιμετωπίσει την έλλειψη που το προκάλεσε».

Πηγή: OT.gr

  • Λονδίνο