Retail
Συνεχόμενες και αισθητές για τους καταναλωτές οι αυξήσεις στα καύσιμα
Τί αναφέρει ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης
Συνεχόμενες και αισθητές για τους καταναλωτές οι αυξήσεις στα καύσιμα
Ανοδική πορεία ακολουθούν οι λιανικές τιμές των καυσίμων κίνησης κατά το τελευταίο δίμηνο, με μικρές αλλά συνεχόμενες αυξήσεις, που συνολικά δεν είναι σε καμιά περίπτωση ανεπαίσθητες για τους πολίτες, τονίζει ο Μάριος Δρουσιώτης, πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών.

Όπως εξήγησε, σε σύγκριση με τις μέσες τιμές στα πρατήρια που ίσχυαν την 1η Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, όταν και άρχισαν οι αυξήσεις, σήμερα η αμόλυβδη βενζίνη 95 πωλείται κατά 7,5 σεντς το λίτρο ακριβότερα ενώ το πετρέλαιο κίνησης κατά 6 σεντς το λίτρο υψηλότερα.

Το επόμενο διάστημα, οι καταναλωτές θα γεμίζουν το ρεζερβουάρ πληρώνοντας περισσότερα, για μια σειρά από λόγους, όπως μας ανέφερε ο Μάριος Δρουσιώτης, με πρώτο χρονικά δεδομένο, την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Για την κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου στήριξης, σχολίασε πως πιστώνει το αρμόδιο υπουργείο και υπογράμμισε τη σημαντικότητα της διασφάλισης των οικονομικών του κράτους.

Μια απόφαση που θα τεθεί σε ισχύ από την Πρωταπριλιά και θα ανεβάσει τις τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων κίνησης κατά 8,3 σεντς το λίτρο. Σημειώνουμε πως χθες (22/3), η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στο €1.412 και του πετρελαίου κίνησης στο €1.508 ανά λίτρο. «Αν υπολογίσουμε λοιπόν και τα 7,5 σεντς αύξηση στην αμόλυβδη και τα 6 σεντς αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης, σήμερα, συγκριτικά με την 1η Φεβρουαρίου, τότε από την 1η Απριλίου θα πληρώνουμε ακριβότερα τη βενζίνη συνολικά κατά 15,8 σεντς και το πετρέλαιο κατά 14,3 σεντς το λίτρο», μας είπε ο πρόεδρος του συνδέσμου των καταναλωτών.

Θα ακολουθήσει η πράσινη φορολογία, που έχει υπολογιστεί στα 5 σεντς και με τη φορολογία θα ανέλθει στα 6 σεντς, πρόσθεσε. Παρότι έχει λεχθεί από επίσημη χείλη πως αναμένεται να υπολογιστεί στις τιμές καυσίμων εντός Μαΐου, δεν αποκλείεται να χρειαστεί και ο Ιούνιος καθώς αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα παρουσιάσει η κυβερνητική πλευρά.

Όταν θα εφαρμοστεί η πράσινη φορολογία, οι αυξήσεις συνολικά από την 1η Φεβρουαρίου, θα αγγίξουν (στο diesel) και θα ξεπεράσουν (στη βενζίνη) τα 20 σεντς ανά λίτρο. Το άλμα των τιμών δεν αναμένεται όμως να σταματήσει εκεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μάριου Δρουσιώτη. Όπως μας ενημέρωσε, παρακολουθώντας τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, από τα 81-82 δολάρια το βαρέλι, υπάρχει άνοδος στα 85 δολάρια, η οποία θα έχει αντανάκλαση στις εισαγωγές στην Κύπρο.
 

  • καύσιμα
  • ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών