Health & Pharma
Με αφορμή την Κέιτ Μίντλετον, γιατροί μιλούν για «επιδημία» καρκίνων σε νέους
Τι λένε οι ειδικοί
Με αφορμή την Κέιτ Μίντλετον, γιατροί μιλούν για «επιδημία» καρκίνων σε νέους

Την ανακοίνωση της πριγκίπισσας της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον για τη διάγνωση καρκίνου μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στην κοιλιακή χώρα έχει ακολουθήσει μια προειδοποίηση από γιατρούς στη Βρετανία περί μυστηριώδους νέας «επιδημίας» καρκίνων της κοιλιακής χώρας μεταξύ των ατόμων κάτω 45 ετών.

Όπως επεσήμανε η Daily Telegraph, ορμώμενοι από το σοκ της διάγνωσης της 42χρονος πριγκίπισσας, γιατροί θέλησαν να επισημάνουν τη «σημαντική αύξηση» κρουσμάτων σε πιο νέους ασθενείς τα τελευταία χρόνια, με μορφές καρκίνου που έχουν συνδεθεί κυρίως με πιο ηλικιωμένους ανθρώπους.

Όπως σημειώνεται, πολλοί από αυτούς τους νεαρότερους ασθενείς είναι γυμνασμένοι και κατά τα λοιπά υγιείς - ως εκ τούτου οι γιατροί αδυνατούν να εξηγήσουν με ακρίβεια τους λόγους των αυξημένων περιστατικών.

Τα στοιχεία προκύπτουν κυρίως από έρευνα δεδομένων που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία στο διάστημα 1993-2019. Εκεί καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 20,5% στην εκδήλωση καρκίνου σε ηλικίες κάτω των 45, ποσοστό που ανάγεται χονδρικά σε περίπου 7.000 πρόσθετες περιπτώσεις κάθε χρόνο σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μεταξύ αυτών των μορφών καρκίνου περιλαμβάνονται και όσοι υπάγονται στην κατηγορία των «κοιλιακών» καρκίνων (αν και η Κέιτ Μίντλετον δεν έχει αποκαλύψει σε ποιο σημείο εκδηλώθηκε ο καρκίνος που την υποχρεώνει σε επικουρική χημειοθεραπεία).

Ο διευθυντής χειρουργικής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Άντριου Μπεγκς, που ειδικεύεται στον ορθοκολικό καρκίνο, δήλωσε ότι προ 20 ετών «σπάνια έβλεπες νεαρούς ασθενείς, αλλά πλέον έρχονται τακτικά».

Ο ίδιος σημείωσε πως αυτοί οι ασθενείς δοκιμάζουν σοκ όταν ακούνε τη διάγνωση καρκίνου, καθώς σε αυτές τις ηλικίες σπάνια περνά από το μυαλό τους μια τέτοια πιθανότητα.

«Είναι κάτι τεράστιο να συνειδητοποιήσεις σε αυτή την ηλικία και φυσικά πολλοί έχουν μικρά παιδιά», είπε ο καθηγητής Μπεγκς.

Ως προς την εξήγηση αυτής της νέας ανησυχητικής τάσης, οι ερευνητές τελούν σε σύγχυση. Οι περισσότεροι πάντως συμφωνούν ότι μάλλον δεν ευθύνεται μόνος ένας παράγοντας.

Ορισμένοι θεωρούν ότι η αιτία ίσως κρύβεται εν μέρει στα γονίδια. Χονδρικά ένας στους εκατό ανθρώπους είναι φορέας του γονιδίου BRCA, το οποίο έγινε «διάσημο» μετά από την περιπέτεια υγείας της Αντζελίνας Τζολί και προξενεί καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Επίσης, ένας στους 350 πάσχει από το σύνδρομο Lynch, ένα κληρονομικό αίτιο καρκίνου του εντέρου, της μήτρας, των ωοθηκών και του παγκρέατος.

Σημειώνεται δε πως η αύξηση στα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των φορέων αυτών των γονιδίων σημαίνει πως αυξάνεται το ποσοστό του πληθυσμού που μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει τους συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Οι ερευνητές έχουν αρχίσει επίσης να στρέφουν την προσοχή τους στην πιθανή διασύνδεση της εμφάνισης καρκίνων στην κοιλία με τις αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου. 

Η σύνθεση των μικροοργανισμών που αποτελούν το μικροβίωμα αλλάζει ανάλογα με τη διατροφή ή και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η αλλαγή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες φλεγμονές, που με τη σειρά τους δύνανται να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.  

Παρά το πιο έντονο ενδιαφέρον για το μικροβίωμα, ωστόσο, είναι δύσκολο να διεξαχθούν μακροπρόθεσμες μελέτες για τη διακρίβωση της σχέσης αιτίας-αιτιατού μεταξύ της διατροφής και του καρκίνου.

Η αύξηση στον αριθμό των πιο νέων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο ίσως εξηγείται επίσης σε έναν βαθμό και από τη μεγαλύτερη επίγνωση αναφορικά με τη νόσο και τη διάθεση των νέων να ελέγχουν ύποπτα συμπτώματα.

Ο ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ Δρ Σιβάν Σιβακουμάρ ήταν αυτός που έκανε λόγο για «επιδημία» καρκίνων στους κάτω των 50 ετών. «Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά βλέπουμε περισσότερους ασθενείς να προσβάλλονται από κοιλιακούς καρκίνους», πρόσθεσε.

Η Telegraph παρέπεμψε σε μοντέλα που βασίζονται σε παγκόσμια δεδομένα, τα οποία προβλέπουν πως οι περιπτώσεις πρόωρων καρκίνων θα αυξηθούν κατά περίπου 30% μεταξύ 2019 και 2030.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού χρηματοδότησης αντικαρκινικών ερευνών Cancer Research UK Μισέλ Μίτσελ συνέστησε με αφορμή όλα αυτά να απευθυνόμαστε στον γιατρό μας για ο,τιδήποτε μη φυσιολογικό και σε οποιαδήποτε ηλικία. 

Τόνισε δε ότι προβεβλημένες περιπτώσεις, όπως της πριγκίπισσας της Ουαλίας, συχνά λειτουργούν ως ενθάρρυνση για άλλους νεαρούς να σκεφτούν πιο προσεκτικά τη δική τους υγεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ