Retail
Νέο άλμα στον πληθωρισμό της Τουρκίας - Στο 68,5% τον Μάρτιο
Η ανάγκη για νέα αύξηση των επιτοκίων και η αύξηση του κατώτατου μισθού
Νέο άλμα στον πληθωρισμό της Τουρκίας - Στο 68,5% τον Μάρτιο

Νέα άνοδο για 5ο μήνα κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάρτιο, στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας στο 50%.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός «έτρεξε» με ρυθμό 68,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο από 67,1% τον Φεβρουάριο.

Σε μηνιαία κλίμακα, η άνοδος του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 3,16%, με τους κλάδους της εκπαίδευσης, του τουρισμού και της εστίασης να οδηγούν τις αυξήσεις, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 13%, 5,6% και 3,9% αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση, η εκπαίδευση παρουσίασε και πάλι τον υψηλότερο πληθωρισμό με 104% σε ετήσια βάση, ακολουθούμενη από τα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες με 95% και την υγεία με 80%.

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσει την εκτίναξη του πληθωρισμού με αυξήσεις των επιτοκίων, με πιο πρόσφατη την αύξηση του βασικού επιτοκίου της χώρας από 45% σε 50% στα τέλη Μαρτίου.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού

Μεγάλο μέρος του πληθωρισμού των τελευταίων μηνών οφείλεται στη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που αποφάσισε η κυβέρνηση της Τουρκίας για το 2024. Ο κατώτατος μισθός για το έτος αυξήθηκε σε 17.002 τουρκικές λίρες (περίπου 530 δολάρια) τον μήνα τον Ιανουάριο, μια αύξηση 100% από την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Ενώ η μέτρηση του πληθωρισμού του Μαρτίου αντιπροσωπεύει “τη μικρότερη μηνιαία αύξηση των τελευταίων τριών μηνών και υποδηλώνει ότι ο αντίκτυπος της μεγάλης αύξησης του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο μπορεί πλέον να έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό, εξακολουθεί να απέχει πολύ από το να συνάδει με τον μονοψήφιο πληθωρισμό που προσπαθούν να επιτύχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής”, έγραψε ο Nicholas Farr, οικονομολόγος της Capital Economics με έδρα το Λονδίνο για τις αναδυόμενες χώρες της Ευρώπης, σε σημείωμα αναλυτή, σύμφωνα με το CNBC.

«Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό ελάχιστα αλλάζουν την άποψή μας ότι επίκειται περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής και ότι θα χρειαστεί επίσης μια πιο συντονισμένη προσπάθεια για τη σύσφιγξη της δημοσιονομικής πολιτικής», ανέφερε.

Πηγή: ot.gr