Build
Έτσι σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν τη στεγαστική κρίση κόστους στην Κύπρο
Το Υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε ποια είναι η στόχευσή του ενώ εντός των ημερών θα παρουσιάσει λεπτομέρειες του σχεδίου «Ανακαινίζω Ενοικιάζω»
Έτσι σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν τη στεγαστική κρίση κόστους στην Κύπρο
Με στόχευση στη σταδιακή αύξηση του οικιστικού αποθέματος, η στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης επικεντρώνεται στη δημιουργία επιλογών στέγασης σε προσιτή τιμή για τους πολίτες που το έχουν ανάγκη, αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σημειώνοντας παράλληλα ότι εντός των επόμενων ημερών, θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες του Σχεδίου «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου «μια σειρά από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία, η γεωπολιτική αστάθεια εξαιτίας των πολέμων στην Ουκρανία και στην Γάζα, ο παγκόσμιος πληθωρισμός, η αύξηση στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών αλλά και των καυσίμων, προκάλεσαν τα τελευταία χρόνια τη σταδιακή αύξηση στις τιμές των ακινήτων, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των πολιτών σε επιλογές στέγασης».

Για να αμβλύνει το σοβαρό αυτό ζήτημα που απασχολεί την κυπριακή κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους μας, από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου, η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη «έθεσε ψηλά στις προτεραιότητές της την εξεύρεση ρεαλιστικών τρόπων για την άμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος».

«Επενδύοντας στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από το Υπουργείο Εσωτερικών, η ενιαία στεγαστική πολιτική, με συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις», σημειώνεται.

Με στόχευση στη σταδιακή αύξηση του οικιστικού αποθέματος, συνεχίζει η ανακοίνωση, «η στεγαστική πολιτική επικεντρώνεται στη δημιουργία επιλογών στέγασης σε προσιτή τιμή για τους πολίτες που το έχουν ανάγκη».

«Μέσα από μια δέσμη Σχεδίων και μέτρων, επιδιώκεται η ενίσχυση της αγοραστικής δυνατότητας και της πρόσβασης των πολιτών σε προσιτή στέγη, με έμφαση στις νεαρές οικογένειες και τους μεσαία και χαμηλά αμειβόμενους συμπολίτες μας», προστίθεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται, η υλοποίηση των επιμέρους Σχεδίων της ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής έχει αρχίσει ήδη από τον Δεκέμβριο 2023, με την εφαρμογή του καινοτόμου για τα δεδομένα της Κύπρου Σχεδίου “Built to Rent” και των αναθεωρημένων πολεοδομικών κινήτρων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, «οι δύο αυτές δράσεις δίνουν ένα ελκυστικό πακέτο για τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού τομέα, ώστε να προσφέρουν περισσότερες μονάδες στην αγορά, την ίδια ώρα που διασφαλίζουν ελάχιστο αριθμό μονάδων προσιτής στέγης».

Προστίθεται ότι «η εμπλοκή της ιδιωτικής οικοδομικής βιομηχανίας στην υλοποίηση των Σχεδίων συμβάλλει, επιπρόσθετα, στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται για την ολοκλήρωση ενός έργου, με στόχο τα επόμενα λίγα χρόνια να προστεθεί στην αγορά μεγάλο οικιστικό απόθεμα».  

Αναφέρεται επίσης ότι «εντός των επόμενων ημερών, θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες του Σχεδίου «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», το οποίο αποτελεί το μέτρο της στεγαστικής στρατηγικής που θα δώσει άμεσα λύσεις, εισάγοντας στην αγορά ανακαινισμένες οικιστικές μονάδες που είναι αδρανείς και δεν αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους».

«Η παρέμβαση της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη φιλοδοξεί να δημιουργήσει συνθήκες που θα περιορίσουν το πρόβλημα πρακτικά και θα καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των πολιτών. Στο πλαίσιο δε της ευρύτερης πολιτικής προσέγγισης για συνεχή ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, παραμένουμε προσηλωμένοι στην εισαγωγή επιλογών για μεγαλύτερη στήριξη των συνανθρώπων μας που το χρειάζονται», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών.
 

  • στεγαστικό
  • Υπουργείο Εσωτερικών