Marketing Week
2ο Cyprus Forum Cities: Προς μια βιώσιμη, πράσινη και έξυπνη πόλη του μέλλοντος
Δημιουργώντας ανθεκτικές κοινότητες, αντιμετωπίζοντας τις κλιματικές προκλήσεις
2ο Cyprus Forum Cities: Προς μια βιώσιμη, πράσινη και έξυπνη πόλη του μέλλοντος
Το μεγαλύτερο συνέδριο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, Cyprus Forum Cities, επιστρέφει, για 2η συνεχή χρονιά στη Λεμεσό, στις 18-19 Απριλίου 2024.

Ένα διήμερο φόρουμ με συζητήσεις υψηλού επιπέδου για την ολιστική αντιμετώπιση της ανάπτυξης των Δήμων και Κοινοτήτων, που διοργανώνεται από το Oxygen for Democracy σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ.

Το βασικό μέρος των συζητήσεων θα αναπτυχθεί την Παρασκευή 19 Απριλίου στο πλαίσιο των ολοήμερων διεργασιών του φόρουμ, και ξεκινούν στις 09:30πμ στο Αμφιθέατρο 1, Κτίριο Τάσσος Παπαδόπουλος του ΤΕΠΑΚ. Η συμμετοχή είναι ανοικτή για το κοινό. Τους εναρκτήριους χαιρετισμούς θα δώσουν, η εξοχότατη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, η Υφυπουργός  παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής,  Νικόδημος Δαμιανού, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θεοδοσία Αντωνίου και ο Mehmet Harmanci, ενώ οπτικογραφημένα μηνύματα θα προβληθούν από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Vasco Alves Cordeiro, και τη Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Θέμις Χριστοφίδου.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Patrick Anthony Child, ο Χρύσης Νικολαΐδης, Μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποστολή των Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων και η Συντονίστρια του έργου EU Mission Cities: NZ Limassol 2030, Penelope Vasquez, θα προβούν σε μια ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας υλοποίησης του έργου στη Λεμεσό. 

Θ’ ακολουθήσουν παράλληλες συζητήσεις στα θέματα κινητικότητας και αυτοματοποίησης στις πόλεις, καθώς και διαχείριση των αποβλήτων και κυκλική οικονομία με εμπειρογνώμονες, τεχνοκράτες από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο και την κοινωνία των πολιτών.

Ενόψει των Ευρωεκλογών, ενότητες του Φόρουμ είναι αφιερωμένες σε συζητήσεις αναφορικά με τον ρόλο της ΕΕ στη ζωή μας, την τοπική αυτοδιοίκηση, την καθημερινότητα των πολιτών και ιδιαίτερα τους νέους, με προσκεκλημένους ομιλητές μεταξύ άλλων, τον Διευθυντή του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέα Κεττή και την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Μυρτώ Ζαμπάρτα. 

Φέτος, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη συζήτηση για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, με νυν και υποψήφιους Δημάρχους, εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και κρατικών/ημικρατικών θεσμών αλλά και εκπροσώπους της Ένωσης Δήμων και Ένωσης Κοινοτήτων. Προσκεκλημένοι ομιλητές,  θα συζητήσουν τις διαφορετικές πτυχές του συνεδρίου οι οποίοι μεταξύ άλλων είναι και οι Δήμαρχοι Λεμεσού, Λευκωσίας, Λάρνακας και Δερύνειας.

Επιπρόσθετα, θα γίνει μια απόπειρα ανάλυσης των αιτιών της στεγαστικής κρίσης, ενώ όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να παρακολουθήσουν την ενότητα που αφορά στο Cooling Challenge της Λεμεσού, και που στοχεύει στην παροχή πιλοτικών τρόπων για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που οφείλονται στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για την ψύξη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από μη ανανεώσιμες πηγές. 

Για το πρόγραμμα της Ημερίδας επισκεφθείτε: https://cities2024.cyprusforum.cy/agenda_draft/ 

Το Cyprus Forum Cities 2024 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Cyprus Forum Cities
  • Δήμος Λεμεσού
  • ΤΕΠΑΚ
  • Oxygen for Democracy