Build
Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων σε ορεινές περιοχές
Αναφορές Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων
Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων σε ορεινές περιοχές

Πριν το καλοκαίρι αναμένεται να ανακοινωθεί σχέδιο για στήριξη των νέων για ιδιοκατοίκηση σε ορεινές περιοχές, ενώ το Γραφείο Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων είναι σε διαβουλεύσεις με τον ΟΚΥπΥ για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου Τροόδους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Χαράλαμπος Χριστοφίνας, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχουν συμφωνηθεί ρυθμίσεις που αφορούν στην εκπαίδευση και τις μεταφορές στα ορεινά.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, την πρώτη του μετά την ανάληψη καθηκόντων του, ο κ. Χριστοφίνας υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για ενέργειες που θα αποτρέψουν περαιτέρω μαρασμό των ορεινών περιοχών, λέγοντας ότι προτεραιότητα αποτελούν οι τομείς της ασφαλούς μετακίνησης, της υγείας και της εκπαίδευσης.

Παράλληλα, όμως, ανέφερε ότι γίνονται κινήσεις για να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα στα ορεινά, ώστε να υπάρχουν επιλογές επαγγελματικής αποκατάστασης για νέους που επιθυμούν να εγκατασταθούν ή να παραμείνουν στις περιοχές αυτές. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, διερευνάται, μεταξύ άλλων, και η δυνατότητα εγκατάστασης βιοτεχνιών στα ορεινά, καθώς και η προσέλκυση νέων επιχειρήσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Χριστοφίνας σημείωσε ότι θα συμβάλει και η βελτίωση της παροχής υπηρεσιών διαδικτύου στις ορεινές περιοχές. «Το Υφυπουργείο Καινοτομίας έχει ήδη υπογράψει μία μεγαλόπνοη σύμβαση με τη Cyta, αξίας 27 εκ. ευρώ, για να υπάρξει ενίσχυση του δικτύου και κάλυψη με οπτικές ίνες, ακόμα και στην τελευταία γωνιά της Κύπρου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί κάποιοι άνθρωποι που θα επιθυμούσαν να εργαστούν από τις ορεινές περιοχές για παροχή υπηρεσιών, σήμερα δεν μπορούν να το κάνουν.

«Έχουμε ένα όραμα, για να προσελκύσουμε και νέες επιχειρήσεις, να δραστηριοποιηθούν σε κάποιες περιοχές», είπε ο Επίτροπος, σημειώνοντας ότι υπάρχουν στην Κύπρο αρκετές εταιρείες που ασχολούνται με προσφορά υπηρεσιών, επομένως αν υπήρχε κάλυψη διαδικτύου, θα μπορούσε μία τέτοια εταιρεία να δραστηριοποιείται από τα ορεινά.

Συναφώς, ο κ. Χριστοφίνας υπογράμμισε την ανάγκη για εύκολη πρόσβαση στις ορεινές περιοχές, δηλαδή ανάγκη για οδικό δίκτυο, τόσο εσωτερικό δίκτυο μεταξύ των κοινοτήτων, όσο και εθνικούς άξονες που οδηγούν προς την ύπαιθρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ