Retail
Σε νέο ιστορικό υψηλό οι τιμές του κακάο
Οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους
Σε νέο ιστορικό υψηλό οι τιμές του κακάο

Νέο ρεκόρ για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο στην αγορά της Νέας Υόρκης, χωρίς να διαφαίνεται κάποια ανακούφιση για τις τεταμένες παγκόσμιες προμήθειες.

Οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους, καθώς οι συγκομιδές στη βαριά περιοχή καλλιέργειας της Δυτικής Αφρικής επλήγησαν από κακές καιρικές συνθήκες και ασθένειες των καλλιεργειών. Η μεταβλητότητα έχει επιδεινωθεί από την αύξηση των απαιτήσεων περιθωρίου κέρδους και τη μείωση του ανοιχτού ενδιαφέροντος, καθιστώντας τις διακυμάνσεις της αγοράς πιο ακραίες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι αφίξεις κακάο στα λιμάνια της Ακτής Ελεφαντοστού τρέχουν σε 1,31 εκατομμύρια τόνους μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, μειωμένες κατά 30% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε το Bloomberg τη Δευτέρα. Ο πόνος επιβαρύνει επίσης τους σοκολατοποιούς σε χώρες της καρδιάς όπως η Γερμανία και η Ελβετία.

Οι τιμές αυξήθηκαν έως και 2,2% στα 10.702 δολάρια ανά τόνο – ιστορικό υψηλό για το πιο ενεργό συμβόλαιο – προτού υποχωρήσουν και διαπραγματευτούν 1,7% υψηλότερα στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: newmoney.gr