Marketing Week
Ημερίδα με θέμα πολυτροπική κινητικότητα στην πόλη της Λάρνακας
Ημερίδα με θέμα πολυτροπική κινητικότητα στην πόλη της Λάρνακας
Η Larnaca Public Transport διοργάνωσε σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας ενημερωτική ημερίδα και εργαστήρι για το πιλοτικό πρόγραμμα SUM (Seamless Shared Urban Mobility) που ξεκινά στην πόλη της Λάρνακας τον Ιούνιο 2024 και αφορά στην πολυτροπική κινητικότητα.

Την ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, χαιρέτισε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Larnaca Public Transport κ. Julio Tironi ο οποίος τόνισε τη σημασία της έναρξης του προγράμματος αυτού στη μετάβαση της Κύπρου προς την πράσινη κινητικότητα και ευχαρίστησε τόσο το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων όσο και τους εταίρους του έργου για τη συνεργασία τους στην προσπάθεια αυτή καθώς επίσης και τον Δήμο Λάρνακας για τη φιλοξενία της εκδήλωσης αυτής.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας τόνισε την ανάγκη και μετέφερε την προθυμία της πόλης της Λάρνακας να ενεργήσει προληπτικά και να υιοθετήσει πρακτικές βιώσιμης κινητικότητας από νωρίς ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε μεγαλύτερες πόλεις.

Εκ μέρους του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων την εκδήλωση χαιρέτησε ο Προϊστάμενος του Τομέα Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών κ. Ανδρέας Νικηφόρου ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καινοτόμο πρωτοβουλία του έργου SUM και επεσήμανε την ανάγκη να οικοδομήσουμε πόλεις όπου η κινητικότητα είναι απρόσκοπτη, ασφαλής και πράσινη.

Το έργο SUM συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αυτό συμμετέχουν 30 εταίροι από 15 ευρωπαϊκές και άλλες συνδεδεμένες χώρες που σκοπό έχουν να σχεδιάσουν μαζί καινοτόμα συστήματα κινητικότητας. Μέρος του προγράμματος είναι η δημιουργία 9 ζωντανών εργαστηρίων στις πόλεις του Μονάχου, Αθήνας, Ιερουσαλήμ, Γενεύης, Ρότερνταμ, Κρακοβίας, Κοϊμπρας, Φρέντρικσταατ και Λάρνακας. Εταίροι στο ζωντανό εργαστήρι της Λάρνακας είναι η LPT Larnaca Public Transport, η MobyX, η Nextbike και η Cunisa.

Τα αποτελέσματα εξειδικευμένης έρευνας των συνηθειών στους τρόπους μεταφοράς των πολιτών της Λάρνακας κατέδειξαν, για τους σκοπούς του πιλοτικού προγράμματος, την περιοχή όπου θα προσφερθεί η δυνατότητα πολυτροπικής κινητικότητας με την επέκταση του δικτύου με ποδήλατα και ηλεκτρικά ποδήλατα σε συνδυασμό με το δίκτυο δημόσιων λεωφορείων. Η υφιστάμενη εφαρμογή PameApp θα έχει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης περισσότερων παρόχων μέσων κινητικότητας, στην περίπτωση αυτή της Nextbike και Tier1.

Στόχος της προσπάθειας και του πιλοτικού αυτού έργου είναι η επέκτασή του και σε άλλες πόλεις της Κύπρου.